کاردرمانی قدرت خاوری » فلج مغزی » فلج مغزی در نوزادان: علت، علائم و درمان
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

فلج مغزی در نوزادان: علت، علائم و درمان

گاهی تشخیص اینکه نوزاد فلج مغزی است یا خیر، می‌تواند دشوار باشد. اگرچه پزشکان از طریق معاینات بدو تولد و معاینات پس از آن می‌توانند این اختلال را مدت کوتاهی پس از تولد تشخیص دهند اما در بسیاری مواقع، تشخیص فلج مغزی نوزاد زمانی صورت می‌گیرد که والدین احساس می‌کنند چیزی درست نیست! علائمی مانند عدم موفقیت در رسیدن به نقاط عطف رشد کودک ، تون غیرطبیعی عضلات، سفتی پاها و… از شایع ترین علائم سی پی در نوزادان هستند. متخصصان و پزشکان برای تشخیص دقیق‌تر آزمایشات لازم را تجویز می‌کنند.

اولین علائم فلج مغزی در نوزادان چیست؟

علائم زیر قبل از شش ماهگی می‌تواند نشان‌دهنده ابتلای یک نوزاد به فلج مغزی باشد:

  • احساس می‌کنید نوزاد بدنی سفت یا شل دارد.
  • نوزاد در گردن گرفتن مشکل دارد و نمی‌تواند به طور مستقل سر خود را بالا نگه دارد.
  • ممکن است پاهای کودک هنگام بلند شدن روی هم قرار بگیرند یا سفت شوند.
  • کمر و گردن بیش از حد کشیده شده اند.
  • تون عضلانی ضعیف است.
علائم اولیه فلج مغزی نوزاد

برای تشخیص فلج مغزی در نوزاد در صورتی که علائم فوق را مشاهده کردید، به پزشک اطفال مراجعه کنید تا تشخیص دقیق دریافت کنید.

برخی نوزادان علائم فلج مغزی را نشان می دهند اما لزوماً به این اختلال مبتلا نیستند.

والدین عزیز توجه کنید یک سری از علائم فلج مغزی در کودکان، همانند علائم سایر بیماری‌ها مانند بیماری‌های عصبی و آسیب نخاعی است.

پس وقتی به پزشک مراجعه می‌کنید، او برای رد سایر مشکلات پزشکی کودک را مورد بررسی و آزمایش قرار می‌دهد و فقط به دنبال تعیین این‌که نوزاد سی پی/فلج مغزی هست یا نه نباشید!

برای تشخیص فلج مغزی در نوزادان چه آزمایشی استفاده می‌شود؟

این آزمایشات عموماً شامل موارد زیر می‌باشند:

  1. ام آر آی و سی تی اسکن
  2. ارزیابی‌های رشدی

غربالگری بدو تولد در همه‌ی بیمارستان‌های کشورمان برای تمام نوزادان انجام می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این معاینات بدو تولد می‌توانید مطلب لینک شده را مطالعه بفرمائید.

 با این حال اگر به سلامت نوزاد خود مشکوک هستید، می‌توانید در هر سنی درخواست غربالگری‌های سلامت کنید تا بررسی شود که نوزاد دچار فلج مغزی است یا خیر.همچنین می توانید برای دریافت وقت مشاوره با کارشناسان کلینیک حامی اطلاعات تماس خود را در فرم زیر پر کنید تا همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند:

کارشناسان کلینیک حامی
نام یا نام خانوادگی
شماره تماس
پیام
اطلاعات شما با موفقیت ثبت شد!
لطفا مجددا اطلاعات خود را وارد نمائید.

1.    ام آر آی و سی تی اسکن از نوزاد

MRI نوزاد

رایج‌ترین آزمایش‌هایی که برای تشخیص آسیب مغزی مورد استفاده قرار می‌گیرند، تصویربرداری تشدید مغناطیسی، ام آر آی (MRI) و توموگرافی کامپیوتری، سی تی اسکن (CT) است. این آزمایش‌ها معمولاً زمانی انجام می‌شوند که ارزیابی‌های دیگر مانند ارزیابی رشدی، کامل شود. MRI از انرژی امواج رادیویی و میدان مغناطیسی برای گرفتن تصاویر از مغز نوزاد استفاده می کند. این تصاویر به پزشکان اجازه می دهد تا تشخیص دهند که آیا نوزاد ناهنجاری یا ضایعات مغزی دارد یا خیر.

سی تی اسکن از مغز نوزاد با اشعه ایکس عکس می‌گیرد تا پزشکان بتوانند ساختار آن را برای بررسی ناهنجاری‌ها مورد ارزیابی قرار دهند و اگر نوزاد دچار فلج مغزی بود، اقدامات ثانویه را شروع کنند.

2.    ارزیابی رشدی نوزاد

ارزیابی رشدی توسط تیمی از متخصصان انجام می شود که می‌تواند شامل پزشک اطفال، متخصص مغز و اعصاب و متخصص توانبخشی کودکان باشد.

پزشکان برای ارزیابی و تشخیص تاخیرهای رشدی، آزمایشاتی را روی نوزاد انجام می‌دهند. آنها معمولاً رفلکس های نوزاد را بررسی می‌کنند؛ مهارت های عضلانی و حرکتی را ارزیابی کرده و وضعیت بدنی او را مشاهده می کنند.

شیوع ابتلا به فلج مغزی در نوزادان چقدر است؟

شیوع فلج مغزی نوزادان

مطالعات اخیر شیوع فلج مغزی را در سراسر جهان به صورت 1 تا 4 کودک از هر 1000 تولد نوزاد گزارش کرده‌اند. شیوع سی پی در برخی نوزادان بالاتر است از جمله:

  • نوزادان نارس به ویژه نوزادانی که قبل از 28 هفته بارداری متولد می‌شوند
  • نوزادان با وزن کم هنگام تولد به ویژه کمتر از 2500 گرم

علت ابتلا به فلج مغزی در نوزادان چیست؟

ابتلا به فلج مغزی می‌تواند در

  1. زمان جنینی
  2. حین زایمان
  3. یا مدت کوتاهی پس از تولد

صورت بگیرد.

علت فلج مغزی بسیار گسترده است. برای کسب اطلاعـات بیشتر در این حوزه می توانید مقاله علائم فلج مغزی کودکان را مطالعه بفرمائید.

بسیاری از نوزادان با فلج مغزی متولد می شوند. این وضعیت به عنوان CP همراه با تولد شناخته می شود.

شایع ترین دلایل سی پی بدو تولد عبارتند از:

کمبود اکسیژن

در زایمان‌های سخت ممکن است نوزاد دچار کمبود اکسیژن شده و به فلج مغزی مبتلا شود. همچنین اگر مادر مبتلا به پره اکلامپسی، مشکلات جفت یا پارگی رحم باشد، این شرایط ممکن است اتفاق بیفتد.

سکته جنین یا خونریزی مغزی

هنگامی که رگ های خونی مغز شکسته، بد شکل یا مسدود می‌شوند، نوزاد ممکن است در حالی که هنوز در رحم است دچار سکته شود. سکته مغزی جنین می‌تواند منجر به خونریزی مغزی شده و درنهایت منجر به فلج مغزی جنین شود. نقص قلبی نیز می‌تواند باعث خونریزی مغزی شود.

آسیب ماده سفید مغز

در هفته‌های 26 تا 34 بارداری، ماده سفید مغز نوزاد در حساس ترین و مستعدترین حالت خود نسبت به آسیب است. با این حال، آسیب ماده سفید مغز می‌تواند در هر زمانی از بارداری اتفاق بیفتد و سیگنال‌هایی که مغز به بدن می‌فرستد تا حرکت را کنترل کند، مختل کرده و متاسفاده نوزاد را دچار فلج مغزی کند.

علت آسیب ماده سفید چیست؟

  • از دست دادن اکسیژن و کاهش خون که از نظر پزشکی به عنوان لکومالاسی اطراف بطنی (PVL) شناخته می شود.
  • همچمین عفونت‌ها می‌توانند به ماده سفید مغز نوزاد آسیب بزنند.
  • سکته مغزی و صدمات سر جنین در زمان حضور در رحم نیز می‌تواند باعث آسیب ماده سفید مغز شود.

ناهنجاری در رشد مغز

گاهی اوقات روند رشد مغز متوقف می شود و ناهنجاری‌هایی ایجاد می‌شود که می‌تواند منجر به فلج مغزی در نوزاد شود. تروما و عفونت جنین باعث ناهنجاری می‌شود، اگرچه تغییرات ژنی که به عنوان جهش شناخته می‌شود نیز می‌تواند بر رشد مغز تأثیر بگذارد.

در موارد دیگر، نوزادان بلافاصله پس از تولد دچار فلج مغزی می شوند. این وضعیت به عنوان فلج مغزی اکتسابی شناخته می شود. علل شایع فلج مغزی اکتسابی عبارتند از:

  • مننژیت یا آنسفالیت
  • جراحت سر
  • بیماری سلول داسی‌شکل
  • نقایص قلبی
  • مشکلات جریان خون
  • سهل انگاری پزشکی در زمان بستری شدن نوزاد در بخش مراقبت های ویژه نوزادان

درمان فلج مغزی نوزادان

اگر متوجه ابتلای نوزاد خود به فلج مغزی شده‌اید و پزشکان این موضوع را تایید کرده‌اند، بهتر است بدانید که امروزه با پیشرفت های پزشکی، بیشتر نوزادان مبتلا به فلج مغزی چشم انداز مثبتی دارند.

اگر دوست دارید می توانید با مطالعه درمان فلج مغزی اطلاعات مفیدی در این حوزه کسب کنید تا ببینید چه درمان هایی برای کمک به حل مشکل کودک فلج مغزی من در دسترس هستند.

نوزاد سی پی با دریافت زود هنگام خدمات پزشکی و توانبخشی از جمله

به حداکثر توانمندی‌های خود دست می‌یابد.

شما به عنوان والدین نوزاد سی پی برای مدیریت بهتر این اختلال لازم است با پزشک اطفال و تیم توانبخشی کودک خود همکاری و ارتباط نزدیک داشته باشید تا از طریق دریافت خدمات پزشکی، تمرینات حرکتی، تمرینات ارتباطی و کلامی و راهنمایی‌های تغذیه‌ای، به بهبود شرایط برای کودک و خانواده خود کمک کنید.

در سایت مطالب مختلف و فیلم‌های متعددی در حوزه فلج مغزی و مسائل مربوط به آن تهیه کرده‌ایم که مطالعه آن‌ها آگاهی شما را از این اختلال بالا برده و به مدیریت بهتر شرایط کمک می‌کند. امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم اطلاعات مفیدی درباره تشخیص نوزاد فلج مغزی به شما والدین عزیز بدهیم تا سلامتی فرزند خود را دقیقتر بررسی کنید. خواندن مطالب زیر را پیشنهاد می‌کنیم:

راهنمای کامل مراقبت از کودکان فلج مغزی

توانبخشی کودکان فلج مغزی

فلج مغزی و انواع آن

کاردرمانی قدرت خاوری

کاردرمانی قدرت خاوری با بهره گیری از کادری مجرب، متعهد و علمی و استفاده از تجهیزات به روز توانبخشی در راستای هدف خدمت به جامعه توانخواهان ایران، آماده ارائه خدمات نوین توانبخشی و باز توانبخشی در حیطه های مختلف جهت بهبود و تعالی سطح عملکردی و استقلال کودکان مبتلا به ضایعات سیستم عصبی مرکزی است. کاردرمانی قدرت خاوری با رویکردی "مراجع محور" پس از ارزیابی و معاینات اولیه اهداف کوتاه مدت و بلند مدت درمانی مراجع را به صورت واضح و مشخص به ایشان ارائه نموده و پس از اطمینان از آگاهی کامل مراجع به روند و مسیر درمان، خدمات توانبخشی را ارائه می نماید.
برچسب ها:
مقالات مرتبط
خواب در کودکان اوتیسم

خواب در کودکان اوتیسم

تحقیقات نشان داده است که حدود 40 تا 80 درصد کودکان دارای اوتیسم در خوابیدن دچار مشکلاتی هستند....

فلج ارب چیست؟

فلج ارب چیست؟

لحظه به دنیا آمدن یک نوزاد از بهترین لحظه‌های زندگی هر مادری است‌ اما گاهی این رخداد با چالش‌ها...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *