بار اولی که از زبان متخصصان توانبخشی کلمه فلج مغزی اسپاستیک را شنیدیم، همانند تمامی اتفاقات غیرمنتظره انبوهی از سوالها به ذهن ما رسید که:
یعنی بچه من تا آخر عمر نمیتونه راه بره؟ نمیتونه درس بخونه؟ چرا کودک من باید مشکل حرکتی داشته باشه؟ چطوری این اتفاق افتاد؟ آیا درمان فلج مغزی اسپاستیک ممکنه؟ کجا ببرمش؟! کاردرمانی فلج مغزی اسپاستیک در کودکان تا چه حد کمک کننده هست؟ و صدها سوال دیگری که در آن لحظه و لحظات بعد با پدر و مادر کودک همراه میشوند.
میدانیم که فلج مغزی یا سی پی (CP)، اختلالی عصبی-عضلانی و از شایعترین ناتوانیهای حرکتی کودکان است. بر اساس آمار و ارقام شبکه بهداشت جهانی از هر 5 نفری که به فلج مغزی مبتلا هستند، 4 نفر از آنها تشخیص فلج مغزی اسپاستیک دارند و این اهمیت بررسی کامل و دقیق فلج مغزی اسپاستیک در کودکان را به ما نشان میدهد.
در این مطلب سعی شده ابتدا به تعریف کامل اسپاستیسیتی و فلج مغزی پرداخته شود و سپس علل و علائم فلج مغزی اسپاستیک را به طور کامل توضیح داده و در پایان به این سوال که آیا اختلال فلج مغزی اسپاستیک درمان دارد یا خیر پاسخ دهیم.
تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
قدم اول
اسپاستیسیته در فلج مغزی اسپاستیک چیست؟
برای تعریف فلج مغزی اسپاستیک ، ابتدا لازم است اسپاستیسیته را تعریف و عملکرد آن را درک کنیم:
در حالت نرمال برای بالا بردن دست، عضلات بالابرنده باید منقبض شوند و عضلات پایینآورنده باید در حالت عدم انقباض قرار بگیرند اما وقتی این مکانیزم مهار متقابل بهم میریزد و هر دو گروه عضلات همزمان منبقض میشوند، اسپاستیسیته رخ داده است و این سبب گرفتگی و سفتی عضله و به تبع اندام میشود.
پس اسپاستیسیتی نوعی از افزایش تون عضلات است که منجر به سفتی عضله میشود.
ویژگیهای اسپاستیسیتی
- با افزایش سرعت حرکت، اسپاستیسیتی بیشتر میشود. مثلا اگر شما دست کودک را به آرامی باز کنید میزان اسپاستیسیتی نسبت به زمانی که دستش را به سرعت باز کنید، کمتر است.
- مقاومت در برابر حرکاتی که توسط خود بیمار انجام نمیشود.
اسپاستیسیتی بر اندام فوقانی باعث میشود که اندام به سمت خم شدن پیش برود و به تبع بیمار در انجام حرکات ظریف و درشت دچار مشکل شود. مثلا:
- مچ دست به سمت زمین بیفتد. بیمار به سختی میتواند لباس به تن کند.
- آرنج خم شود. بیمار نمیتواند دست خود را دراز کند.
- انگشتان مشت شوند. بیمار نمیتواند شیء مورد نظر خود را بردارد یا حتی در روابط اجتماعی دست بدهد.
در اندام تحتانی:
- زانوها به صورت ضربدری قرار میگیرند.
- Teo walking که راه رفتن روی انگشتان پا است مشاهده میشود.
قدم دوم
فلج مغزی اسپاستیک چیست؟
سی پی اسپاستیک یا فلج مغزی هرمی شایعترین نوع فلج مغزی است که مشخصهی اصلی آن گرفتگی عضله یا همان اسپاستیسیتی است. این اختلال که تا دو سالگی علائم خود را در مهارتهای رشدی-حرکتی نشان میدهد، به علت آسیب به نورونهای حرکتی فوقانی اتفاق میافتد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره علت فلج مغزی مقاله لینک شده را حتما مطالعه کنید!
قدم سوم
انوع سی پی اسپاستیک به زبان ساده
فلج مغزی اسپاستیک میتواند در نواحی مختلف بدن خود را نشان دهد. در تصویر زیر میتوانیم تقسیمبندی انواع فلج مغزی کودکان را بر اساس نوع و تعداد اندام درگیر مشاهده کنیم.
سی پی اسپاستیک دی پلژیک
در فلج مغزی اسپاستیک دی پلژیک یا دایپلژی، اسپاستیسیتی بیشتر در پاها دیده میشود که مشکلاتی در ایستادن، تعادل و راه رفتن برای کودک ایجاد میکند.
در این ویدئو می توانید توانبخشی کودکان فلج مغزی با فین شنا قدرتی را ببینید:
فلج مغزی اسپاستیک همی پلژی
در نوع همیپلژی یک طرف بدن در دو اندام فوقانی و تحتانی درگیر میشود.
فلج مغزی کوادری پلژی اسپاستیک
و در فلج مغزی کوادری پلژی اسپاستیک که شدیدترین نوع فلج مغزی اسپاستیک کودکان است، اسپاستیسیتی در چهار اندام بدن اتفاق میافتد.
هر کدام از این انواع فلج مغزی میتواند طیف خفیف تا شدید را داشته باشد. یعنی وقتی فلج مغزی اسپاستیک دی پلژیک خفیف باشد، در حالت استراحت تون عضلانی تقریبا نرمال است ولی در نوع شدید آن حتی در حالت استراحت نیز اسپاسم مشاهده میشود.
قدم چهارم
چرا سی پی اسپاستیک اتفاق میافتد؟
فلج مغزی اسپاستیک کودکان به علت آسیب به غشای حرکتی سلولهای مغزی و نخاعی نقاط مختلف اتفاق میافتد. عمدهترین محلهای آسیب این سلولها را میتوان در دو گروه عمده جای داد:
- اختلال در اعصاب کرانیال که مربوط به صورت هستند و منجر به آبریزش دهان کودکان سی پی، کج شدن صورت، گرفتگی زبان و … میشود.
- آسیب به مسیر دوم، حرکات ارادی و هدفمند بیمار را هدف قرار میدهد و اختلال در کنترل عضلاتی و هماهنگی را ایجاد میکند.
هرچند نمیتوان علت خاصی را برای کودکان فلج مغزی اسپاستیک در نظر گرفت اما یک سری علل وجود دارد که احتمال ابتلا به فلج مغزی اسپاستیک را بیشتر میکند:
- نابهنجاری جفتی
- نقایص زمان تولد
- وزن کم زمان تولد
- ورود مدفوع به مجاری هوایی کودک
- خفگی نوزاد
- تشنج نوزاد
- سندرم زجر تنفسی
- افت قند خون هنگام تولد
- عفونتهای نوزادی
- سزارین
- و…
قدم پنجم
فلج مغزی اسپاستیک در کودکان چه علائمی دارد؟
- گرفتگی و اسپاسم عضلات
- رشد غیر طبیعی و تاخیر در مهارتهای حرکتی ظریف و درشت
- ناتوانی و کمتوانی در راه رفتن
- دفورمیتی ستون فقرات و ایجاد درد
- اختلالات زبان و تغذیه ( مشکلات بلع)
- صرع و تشنج
- اختلالات شناختی از جمله ناتوانیهای یادگیری
- به دلیل اسپاستیسیتی ممکن است کودک دچار مشکلاتی در کنترل مثانه و سیستم ادرار و دفع باشد.
- آسیب به نواحی از مغز ممکن است همراه با آسیبهای شنوایی، گفتاری، بینایی و … همراه شود.
با توجه به نواحی آسیب دیده، سن و دیگر فاکتورها هر کودکی میتواند علائمی را از خود نشان دهد ولی به این معنا نیست که یک کودک همه علائم را با هم دارد.
توجه داشته باشیم که کودکی که دچار محدودیت جسمی شده است، اغلب با درگیریهای روانی نیز روبرو میشود. مشاهده ناتوانی یا کمتوانی خود در مقابل با سلامتی همسن و سالان، محدودیتهای اجتماعی، ماندن در خانه و… ممکن است سبب افسردگی، بیشفعالی، اختلالات اضطرابی و… شود که لازم است کودک در کنار خود یک کاردرمانگر روان یا روانشناس داشته باشد.
درباره تواناییهای ذهنی نیز باید توجه کرد که ممکن است کودکی با فلج مغزی اسپاستیک از هوش بالایی برخوردار باشد و کودک دیگر با همین اختلال دچار ناتوانی ذهنی باشد.
بیشتر بخوانید: هوش کودکان فلج مغزی
قدم ششم
فلج مغزی اسپاستیک چگونه تشخیص داده میشود؟
تقریباً از روشهای زیادی برای تشخیص فلج مغزی اسپاستیک در کودکان میتوان استفاده کرد ولی باید بدانیم که ممکن است با توجه به شدت اختلال تشخیص زمانبر شود. هرچه اختلال سریعتر تایید شود، میتوان مهارتهای حرکتی بیشتری را در کودک بهبود داد و از عوارض بیشتر آن جلوگیری کرد.
در بیشتر موارد والدین اولین کسانی هستند که متوجه اختلال در عملکرد کودک خود میشوند. پس هر والدی باید به مراحل رشدی کودک خود دقت زیادی کند و متوجه تاخیر یا زمان گردن گرفتن، غلتیدن، خزیدن، نشستن و راه رفتن کودک باشد.
روشهای پرکاربرد تشخیص سی پی اسپاستیک
پزشک برای تشخیص سی پی استاتیک از روشهای مختلفی کمک می گیرد. در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
عکس برداری
- CT SCAN که تصویری سه بعدی مغز را نشان میدهد.
- MRI که تراکم بافت مغز را نشان میدهد.
- سونوگرافی جمجمهای
- EEG که امواج الکتریکی مغز را بررسی میکند و در تشخیص بیماری صرع بسیار کمک کننده است.
معاینه بدنی
پزشک با معاینه بدنی و غربالگری رشدی که تاخیرهای رشدی_حرکتی را بررسی میکند. ممکن است به شکل مصاحبه با خانواده یا پرسشنامه باشد.
بررسی علایق کودک
تهیه چک لیست علایق و توانمندیهای کودک.
تعیین مقیاس اسپاستیسیتی
مقیاس اسپاستیسیتی که برای ارزیابی تون عضلانی هنگام حرکت غیرفعال و سریع استفاده میشود و به سه شکل کم، متوسط، زیاد نمرهدهی میشود.
قدم آخر
آیا درمان سی پی اسپاستیک امکانپذیر است؟
هیچ درمان قطعی برای اختلال فلج مغزی اسپاستیک وجود ندارد. در واقع در این اختلال نمیتوان آسیبهای مغزی را از بین برد و بیشتر درمانها برای کاهش علائم یا افزایش مهارتهای کودک صورت میگیرد.
این که از چه درمانی برای فلج مغزی استفاده کنیم، به شدت، درگیریهای همزمان، محل درگیری بستگی دارد.
کاردرمانی سی پی اسپاستیک
در حال حاضر، اقدامات توانبخشی و کاردرمانی فلج مغزی اسپاستیک علمیترین روش درمان سی پی اسپاستیک است و با توجه به نوع فلج مغزی اسپاستیک، نیازهای مراجع و حتی علاقهمندیها و تواناییهای کودک، کاردرمانگر از تکنیکهای متناسب با مراجع استفاده میکند که وی را به حداکثر استقلال شخصی در انجام حرکات درشت یا ظریف، انجام تکالیف مدرسه، یادگیری، بازی، خوردن و آشامیدن، رعایت بهداشت شخصی و … برساند.
در کلینیک حامی ما سالها پذیرا و مشغول توانبخشی و کاردرمانی فلج مغزی اسپاستیک کودکان و بزرگسالان بودهایم. میتوانید برای استفاده از تجربه و مهارت درمانگران ما، با شمارههای کلینیک در تماس باشید.
بریس برای سی پی اسپاستیک
از بریس و ابزارهای کمکی جهت اصلاح الگوهای حرکتی و پوسچر استفاده میشود.
کاردرمانگران براساس عملکرد GMFCS، عملکرد حرکتی درشت را برای استفاده از ابزارهای کمکی سطحبندی میکنند. این سطح بندی بر توانایی نشستن، ایستادن و راه رفتن تاکید میکند.
- نوع یک: راه رفتن همانند یک کودک سالم و بدون محدودیت
- نوع دو: در بیشتر اوقات نیاز به بریس ندارد و میتواند بدون محدودیت راه برود
- نوع سه: برای مسیرهای کوتاه عصا و واکر و برای مسیرهای طولانی نیاز به ویلچر دارد
- نوع چهار: با ویلچر میتواند خود را حرکت دهد
- نوع پنج: کاملا وابسته
دارو درمانی در سی پی اسپاستیک
داروهای فلج مغزی که شامل داروهای ضد اسپاسم، ضد تشنج، ضد افسردگی، نرمکننده برای دفع و … هستند که درصورت صلاحدید پزشک تجویز میشوند.
جراحی سی پی اسپاستیک
از جراحی فلج مغزی برای زمانی که مفصل دچار دفورمیتی و دررفتگی شدیدی شده است، یا سایر موارد میتوان استفاده کرد.
سایر روشهای درمان فلج مغزی اسپاستیک شامل:
- سلولهای بنیادی در درمان فلج مغزی اسپاستیک: این درمان روشی نوین برای درمان سی پی است که در مطالب بعدی از آنها یاد خواهیم کرد.
- بازی درمانی: از آنجایی که کودک در مراحل رشدی_حرکتی خود دچار مشکل شده است و از طرفی عمده فعالیت کودک بازی است، با بازی میتوان مراحل رشدی کودکان فلج مغزی اسپاستیک را بهبود داد. در واقع کودک آموزههای بازی را در محیط واقعی به کار میگیرد و بدین شکل اعتماد به نفس او افزایش مییابد.
- برای کاهش اسپاسم، بهبود آتروفی میتوان از تمرینهای دستی مثل ماساژ و تمرینهای کششی استفاده میشود.
- از تمرین درمانی و حرکات اصلاحی برای تعدیل تون عضلانی، افزایش دامنه حرکتی و تسهیل مهارتهای حرکتی
- موسیقی درمانی برای آرامسازی کودک حین انجام کار و تمرین
- اسب درمانی برای افزایش تعادل و هماهنگی
- تمرینات حسی_ادراکی_حرکتی: برای کودکان با مشکلات بینایی و…
نکات تکمیلی سی پی اسپاستیک
آیا شما کودک مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک دارید؟
برای ما از چالشهای مسیر بهبود کودک خود بنویسید. و اگر خود شما مبتلا هستید، با نوشتن تجربیات خود، دیگر دوستان را برای زیستن بهتر کمک کنید.
شما میتوانید با درج نظرات خود در کادر دیدگاه زیر، تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
0 دیدگاه