فلج مغزی آتاکسی یکی از نادرترین نوع فلج مغزی به شمار میرود. فلج مغزی آتاکسیک باعث هماهنگی و تعادل ضعیف میشود و همچنین بر درک عمق تاثیر میگذارد. درمان فلج مغزی اتاکسی شامل توانبخشی (کاردرمانی، گفتار درمانی و…) و دارو است. در این مقاله قصد داریم فلج مغزی آتاکسی از جنبه های مختلفی بررسی کنیم. پس با مه همراه باشید و در صورت هرگونه سوالی می توانید از طریق کادر دیدگاه انتهای مقاله با ما همراه باشید.
فلج مغزی آتاکسی چیست؟
فلج مغزی (CP) آتاکسی نوع نادری از فلج مغزی است که حدود 5 تا 10 درصد از همه افراد مبتلا به فلج مغزی را دربر میگیرد. این نام از کلمه « آتاکسیا» گرفته شده و به معنای عدم هماهنگی و بدون نظم است.
در فلج مغزی اتاکسی کدام قسمت از مغز درگیر است؟
هرکدام از انواع مختلف فلج مغزی بر نواحی مشخصی از مغز تأثیر میگذارد. به همین دلیل است که هرکدام از انواع مختلف سی پی، علائم منحصر به فردی ایجاد میکند.
فلج مغزی آتاکسی در اثر آسیب به مرکز تعادل مغز یعنی مخچه ایجاد میشود. مخچه مسئول تنظیم دقیق دستورات حرکتی برای بدن است و آسیب به این ناحیه منجر به هماهنگی ضعیف عضلات و عدم تعادل میشود.
علائم فلج مغزی آتاکسی
یکی از بارزترین علائم فلج مغزی آتاکسی راه رفتن با پاهای باز به دلیل اختلال در تعادل و درک عمق است. علائم دیگر عبارتند از:
- حرکات ناپایدار به دلیل مشکل در تعادل
- لرزش (مخصوصاً هنگام رسیدن به اشیاء)
- مشکل در انجام حرکات سریع
- مشکل در حرکات دقیق انگشتان
- صداهای نفس آلود و صدای یکنواخت هنگام صحبت کردن
- حرکات آهسته چشم
- در برخی موارد، مشکلات شنوایی و بینایی
آیا کودک مبتلا به فلج مغزی اتاکسی میتواند راه برود؟
بله؛ اکثر بچه های مبتلا به این نوع فلج مغزی مستقل راه میروند. آنها اغلب با پاهای بازتر از هم راه میروند تا تعادل خود را حفظ کنند. حرکات آنها هنگام راه رفتن ممکن است تند و ناپایدار به نظر برسد. برخی از کودکان از وسایل کمکی مانند واکر برای جلوگیری از افتادن استفاده میکنند.
مقاله راه رفتن کودکان سی پی را مطالعه کنید. این مقاله به سوالات شما درباره راه رفتن یا عدم توانایی راه رفتن کودکان سی پی صحبت می کند.
آیا فلج مغزی آتاکسیک بر هوش تأثیر می گذارد؟
برخی از کودکان مبتلا به فلج مغزی به کم توانی ذهنی مبتلا هستند. این موضوع در فلج مغزی اسپاستیک شایع تر است اما در کودکان مبتلا به فلج مغزی آتاکسی بسیار کمتر احتمال دارد که دچار اختلالات ذهنی شوند.
بیشتر بخوانید: هوش کودکان فلج مغزی
چه چیزی باعث فلج مغزی آتاکسی میشود؟
مانند سایر انواع فلج مغزی، فلج مغزی آتاکسی عموماً در اثر آسیب به مغز در طول رشد جنین، در حین زایمان یا بلافاصله پس از زایمان ایجاد میشود.
آسیب مغزی میتواند ناشی از دلایل مختلفی باشد از جمله:
- عفونت های مادر و قرار گرفتن در معرض سموم.
- سکته مغزی جنینی (به معنای خونریزی یا لخته شدن خون در مغز در حالی که جنین هنوز در رحم است.)
- فشار خون بالای ماد، که نوزاد را در معرض خطر بیشتری برای سکته قرار میدهد.
- کمبود اکسیژن، که می تواند قبل یا در حین زایمان سخت اتفاق بیفتد.
- پارگی رحم که میتواند منجر به کمبود اکسیژن شود.
- آسیب جفت یا بند ناف.
- اشتباهات پزشکی، که میتواند به رخ داد هر یک از موارد فوق کمک کند.
آیا فرزند من در معرض خطر ابتلا به سی پی اتاکسی است؟
پزشکان اغلب علت فلج مغزی مشخص نیست. اما عوامل متعددی که باعث ابتلا به فلج مغزی آتاکسی میشود میتواند شامل موارد زیر باشد:
- زایمان زودرس یا وزن کم هنگام تولد
- زایمان سخت و پیچیده
- عفونت ها و سایر شرایط بهداشتی در مادر
- زردی در نوزاد
- حاملگیهای متعدد
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی
والدین گرامی شما نمیتوانید همه عوامل خطری را که ممکن است بارداری شما را دچار مشکل کند پیش بینی کنید. بهتر است مراقب سلامتی خود باشید و در زمانهای مشخص قبل از زایمان به پزشک خود مراجعه کنید و اگر فکر میکنید مشکلی وجود دارد با پزشک درمیان بگذارید.
cp اتاکسی چگونه تشخیص داده می شود؟
در بیشتر موارد، فلج مغزی آتاکسی تا زمانی که کودک علائم تاخیر در رشد را نشان ندهد، تشخیص داده نمیشود. در این باره مطالعه دو مطلب زیر را توصیه میکنیم:
وقتی علائم زیر دیده میشود، والدین مشکوک میشوند و معمولا به دنبال مشاورات پزشکی میروند و تشخیص دریافت میکنند:
- هنگامی که کودکان شروع به نشان دادن حرکات عجیب میکنند.
- در دنبال کردن اشیا با چشم مشکلی دیده میشود.
- در گرفتن اشیا دچار مشکل میشوند.
بنابراین فلج مغزی آتاکسی معمولاً قبل از حدود 3 تا 18 ماهگی تشخیص داده نمیشود. بلکه در این زمان، پس از انجام معاینات پزشکی و یک سری آزمایشات، فلج مغزی تشخیص داده میشود.
در انجام معاینات پزشکی منظم برای کودک خود، به خصوص در مراحل شیرخوارگی و نوپایی، دقیق باشید تا پزشکان بتوانند درمان را در اسرع وقت شروع کنند.
درمان فلج مغزی آتاکسی
1. کاردرمانی:
از آنجایی که فلج مغزی آتاکسی منجر به مشکلات عضلانی و ناهماهنگی میشود، کاردرمانی تقریباً همیشه به عنوان بخش ثابت یک برنامه درمانی کلی توصیه میشود. کاردرمانی به کودک شما کمک میکند تا با حرکات غیر طبیعی کنار بیاید و تکنیکهایی را برای بهبود تعادل و راه رفتن بیاموزد.
همچنین برای تقویت مهارت های مورد نیاز برای فعالیتهای روزانه از کاردرمانی بهره میبرند.
برای تعیین نوبت کاردرمانی فلج مغزی با شمارههای کلینیک در ارتباط باشید:
2. داروها:
ممکن است انواع خاصی از داروها برای کودکان مبتلا به فلج مغزی آتاکسی تجویز شود که به آنها در کنترل لرزش کمک کند. در این مورد پزشکان اغلب پریمیدون را که یک داروی ضد تشنج است، تجویز میکنند. در صورت نیاز به هر دارویی، پزشک طبق برنامه درمانی خود آن را تجویز میکند.
3. گفتاردرمانی:
برای اکثر کودکان مبتلا به این نوع فلج مغزی، پزشکان اغلب گفتار درمانی را توصیه میکنند، زیرا این کودکان در گفتار و بلع دچار مشکل هستند. برای تعیین نوبت گفتاردرمانی فلج مغزی نیز میتوانید با کلینیک در تماس باشید.
آیا فلج مغزی آتاکسی با گذشت زمان بدتر می شود؟
همانند سایر انواع فلج مغزی، نوع آتاکسی نیز با گذشت زمان نه پیشرفت میکند و نه بدتر میشود. اما در صورت عدم درمان، برخی از شرایط یا عوارض مرتبط با بیماری می توانند بدتر شوند.
با دریافت درمان و حمایت کافی، اکثر کودکان مبتلا به این نوع فلج مغزی زندگی معمولی دارند و هیچ تفاوتی با همسالان خود ندارند.
طول عمر کودکان فلج مغزی آتاکسی چقدر است؟
سی پی آتاکسی معمولاً شدت کمتری نسبت به انواع دیگر دارد. اکثر کودکانی که با این فرم تشخیص داده میشوند، امید به زندگی متوسطی خواهند داشت.
هر چه کودک شما زودتر برنامه درمانی را شروع کند، شانس بیشتری برای نتیجه مثبت خواهد داشت. فلج مغزی اتاکسی وضعیتی بدتر شونده نیست، اما درمانها هرچه زودتر شروع شوند، موثرتر هستند.
بدون مداخله و درمان زودهنگام، کودک مبتلا به فلج مغزی آتاکسی در معرض خطر عقب ماندن در رشد فیزیکی و عاطفی قرار دارد. برای نوزاد خود به خصوص از بدو تولد تا سه سالگی، معاینات پزشکی منظم انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله امید به زندگی کودکان فلج مغزی را مطالعه نمائید.
دریافت دیه نوزاد سی پی آتاکسی
اگر شک دارید که اشتباهات پزشک باعث فلج مغزی آتاکسی در کودک شما شده است، با شرکتهای حقوقی آسیب زایمان تماس بگیرید. آنها میتوانند پرونده شما را بررسی کنند و به شما در دستیابی به عدالت و جبران خسارات ناشی از قصور پزشکی کمک کنند.
نویسنده: محدثه خاکی – گفتاردرمانگر
منبع: Cerebralpalsyguidance.com
0 دیدگاه