کاردرمانی قدرت خاوری » علمی » سندروم داون را کامل بشناسید
مدت زمان مطالعه ۱۸ دقیقه

سندروم داون را کامل بشناسید

فهرست مطالب نمایش

وقتی میگوییم سندروم داون، عجیب نیست که سریع در ذهنتان یک چهره‌ی مهربان و تپل، با یک خنده‌ی زیبا نقش ببندد!

از هر 600 تا 1000 تولد نوزادی که در جوامع مختلف صورت می‌گیرد، یک مورد با اختلال سندروم داون متولد می‌شود. این سندرم حاصل یک اختلال کروموزومی است که شیوع آن در جهان در حال افزایش می‌باشد و به نظر می‌رسد حالا دیگر آشنایی دقیق با این اختلال و ویژگی‌هایش برای داشتن برخورد مناسب با این افراد در خانواده یا جامعه ضروری می‌باشد.

ما باید بدانیم سندروم داون چیست و به چه علت به وجود می‌آید؟ روند تشخیص این بیماری چگونه هست و آیا می توان قبل از تولد فرزندمان هم از نظر ابتلای به این اختلال بررسی کرد؟ ویژگی ظاهری کودکان سندرم داون چگونه می‌باشد؟ داون چه مشکلاتی برای کودک به وجود می‌آورد؟  افراد دارای نشانگان داون تا چه سنی زنده می‌مانند؟ آیا درمانی برای این کودکان وجود دارد؟ و…

پاسخ همه این سوالات به طور کامل و بسیاری اطلاعات دیگری که شما به عنوان والدین یا اعضای خانواده یا حتی همنوعان این کودکان لازم هست بدانید، در ادامه برایتان آورده شده است.

سندروم داون چیست؟ 

سندورم داون (down syndrome) که به آن سندرم دان نیز گفته می‌شود شایع‌ترین اختلال کروموزومی است که در بدو تولد به علت وجود برخی صفات ویژه خاص قابل شناسایی می‌باشد. این افراد دارای یک کرومرزوم اضافی 21 می‌باشند؛ یعنی در آنها همه کروموزوم بیست و یکم یا قسمتی از آن سه تایی می‌شود که به آن تریزومی 21 نیز می‌گویند. 

اگر بخواهیم توضیح ساده و قابل فهمی از کروموزوم بدهیم باید عنوان کرد که کروموزوم‌ها ساختارهایی هستندکه ژن‌های بدن انسان در آنها ذخیره می‌شوند. همچنین ژن نیز بخشی از سلول است که دستورالعمل‌های مورد نیاز برای رشد و عملکرد صحیح بدن را ذخیره و نگه‌داری می‌کنند. لازم به ذکر می‌باشد که ژن‌ها از والدین به فرزندان منتقل می‌شوند.

سندروم داون چیست؟ 

سندورم داون (down syndrome) که به آن سندرم دان نیز گفته می‌شود شایع‌ترین اختلال کروموزومی است که در بدو تولد به علت وجود برخی صفات ویژه خاص قابل شناسایی می‌باشد. این افراد دارای یک کرومرزوم اضافی 21 می‌باشند؛ یعنی در آنها همه کروموزوم بیست و یکم یا قسمتی از آن سه تایی می‌شود که به آن تریزومی 21 نیز می‌گویند. 

اگر بخواهیم توضیح ساده و قابل فهمی از کروموزوم بدهیم باید عنوان کرد که کروموزوم‌ها ساختارهایی هستندکه ژن‌های بدن انسان در آنها ذخیره می‌شوند. همچنین ژن نیز بخشی از سلول است که دستورالعمل‌های مورد نیاز برای رشد و عملکرد صحیح بدن را ذخیره و نگه‌داری می‌کنند. لازم به ذکر می‌باشد که ژن‌ها از والدین به فرزندان منتقل می‌شوند.

تاریخچه شناسایی سندرم داون به چه زمانی برمی‌گردد؟ 

در ابتدا عصب شناس انگلیسی به نام جان لندون داون در سال 1866 برای نخستین بار این بیماران را از سایر معلولین جدا و به دلیل شمایل ظاهری و شکل صورت‌هایشان به نام منگول نامگذاری کرد. اما بعدها علت ژنتیکی این بیماری در سال 1950 کشف شد. در آن زمان دانشمندان متوجه شدند که این افراد 47 کروموزوم در بدنشان دارند؛ اما اینکه دقیقا کدام کروموزوم سه تایی است را نمی‌دانستند. نهایتا زیست شناس‌های آلمانی توانستند تریزومی 21 را از روی اسکلت یک زن حدودا 20 ساله که مربوط به جنگ جهانی دوم بود، کشف کنند. نازی‌ها در جنگ جهانی دوم مبتلایان به این سندرم را از بین می‌بردند!

علت سندروم داون چیست؟ 

هر انسان به طور طبیعی 23 جفت کروموزوم یا در مجموع 46 کروموزوم دارد. که در هر جفت از این کروموزوم‌ها یک کروموزوم از پدر و یک کروموزوم از مادر به ارث رسیده است. در کودکان سندرم داون همانطور که پیش تر نیز ذکر کردیم، یک نسخه اضافی از کروموزم 21 وجود دارد و این افراد در واقع 47 کروموزوم دریافت می‌کنند.

این ماده ژنتیکی اضافی موجب تاخیر در رشد جسمانی و ذهنی کودک می‌شود.

از علل احتمالی که موجب تقسیم نامناسب سلول و به دنبال آن ابتلا به سندروم داون می‌گردند، می‌توان به عوامل زیر اشاره کرد:

  • قرار گیری در معرض اشعه ایکس (x-ray)
  • مشکلات و نقایص ایمنی 
  • عفونت‌های ویروسی
  • اختلالات هورومونی
  • استعداد ژنتیکی

سندرم داون و سن مادر و پدر؟!

طبق گفته‌ها خطر به دنیا آوردن کودک مبتلا به سندروم داون با افزایش سن مادر بیشتر می‌شود. به طوری که گفته می‌شود میزان شیوع سندرم داون در مادران 20 ساله حدود یک عدد در هر 1900 زایمان؛ در مادران 35 ساله یک عدد در هر 300 زایمان و در مادران 45 ساله شیوعی حدود یک در هر 30 زایمان دارد. 

تقریبا در حدود 5 تا 10 درصد مواقع این ماده ژنتیکی اضافه از پدر سرچشمه می‌گیرد. دلایل این جهش در پدران مشخص نیست. برخی تحقیقات از نقش سن پدرها در این جهش خبر می‌دهند؛ درحالی که برخی دیگر اثرات سن را نشان نمی‌دهند.

در گذشته تصور می‌شد که بیشتر مبتلایان به سندرم داون از مادران بالای 35 سال متولد شده‌اند. اما آمار و تحقیقاتی که اخیرا انجام شده است نشان می‌دهند که حدود 80 درصد مبتلایان سندروم داون از زنانی با سنین زیر 35 سال متولد شده‌اند. پس نکته‌ای که قابل توجه می‌باشد این است که با وجود اینکه افزایش سن مادر شانس ابتلا به این سندرم را افزایش می‌دهد، اما مهم‌ترین عامل بروز آن نیست.   

انواع مختلف سندروم داون چگونه است؟ 

همانطور که پیش‌تر نیز ذکر کردیم داشتن کروموزوم اضافه در این افراد باعث تاخیر در رشد جسمانی و ذهنی کودک می‌شود که انواع مختلف آن را در ادامه توضیح می‌دهیم: 

  1. تریزومی 21: کروموزوم 21 به عنوان کوچکترین کروموزوم بدن انسان تقریبا در تمامی دوران تکامل ثابت است. وجود این کروموزوم اضافی درکنار جفت کروموزوم شماره 21 را تریزومی یا سه گانگی می‌گویند. تولد حدود 95 درصد کودکان مبتلا به سندرم داون به همین شکل تریزومی می‌باشد.
  2. جابجایی کروموزومی یا translocation: این حالت وضعیتی است که در آن تغییرات داخلی در کروموزوم‌ها یا بخش‌هایی  از آن‌ها صورت می‌گیرد و به دنبال آن در آن‌ها ناهمگونی کروموزومی ایجاد می‌شود. این حالت در 4 تا 5 درصد از کودکان سندروم داون مشاهده می‌شود. این بخشی که از کروموزوم 21 جدا و جابجا می‌شود اغلب به کروموزم‌های 22،15،14،13 منتقل می‌شود.
  3. حالت موزائیسم یا چندگانگی کروموزومی: از علل نادری است که موجب پیدایش سندرم داون می‌شود. تولد حدود نیم تا یک درصد از افرادی که سندروم داون دارند به این علت می‌باشد. سلول‌های این کودکان تعداد کروموزوم‌های متفاوتی دارند. یعنی بعضی از سلول‌ها در بدن کودک 46 کروموزوم و بعضی دیگر 47 کروموزوم دارند. موزائیسم به علت خطایی است که هنگام اولین تقسیم سلولی تخم بارور شده به وجود می‌آید و حالت ارثی ندارد. 
بچه‌های سندروم داون چه شکلی هستند؟

بچه‌های سندروم داون چه شکلی هستند؟ 

اگر بخواهیم راجع به علائم سندرم داون توضیح بدهیم اول باید به این نکته توجه کنیم که علائم و نشانه‌های ظاهری داون برای پزشکان و درمانگران در حیطه تشخیص و درمان حائز اهمیت می‌باشد؛ اما لزومی بر تاکید بر این ویژگی‌ها و خصوصیات ظاهری در سایر موارد غیر از تشخیص و درمان نمی‌باشد.

با وجود مشخصات و خصوصیات جسمی خاصی که این افراد دارا می‌باشند، شباهت‌های آنان به اکثریت افراد جامعه بیشتر از تفاوت‌های آنهاست. مشخصات و ویژگی‌های جسمانی افراد سندروم داون در همه آنها یکسان نیست و برخی از افراد فقط تعداد اندکی از این علائم و برخی نیز علائم متنوع تری نسبت به اینها نشان می‌دهند.

برخی از ویژگی‌های جسمانی شایع کودکان سندروم داون در زیر ذکر شده است:  

  • پهن بودن پشت سر( پهن و صاف بودن پشت سر و گردن) 
  • چشم‌های بادامی شکل
  • گوش‌های کوچک
  • دهان کوچک
  • دست و پاهای کوچک ( انگشتان کوچک صورتی)
  • کاهش تون و سفتی عضلات بدن
  • قد کوتاه 
  • تقریبا نیمی از این افراد فقط یک خط در کف دست دارند و غالبا بین انگشت شست پا وانگشتان دیگر فاصله وجود دارد.

نکته: اکثر علائم بالا ناتوانی عمده‌ای در بچه‌ها ایجاد نمی‌کند. بلکه علائمی مثل مشکلات قلبی نیاز به پیگیری خاص و درمان دارند.

تشخیص سندروم داون چه زمانی و چگونه صورت می‌گیرد؟

تشخیص این اختلال می‌تواند در زمان بارداری و قبل از تولد نوزاد بررسی شود. آزمایشات غربالگری دوران بارداری درصد خطای بالا دارند و در حدود 60 تا65 درصد به نتایج درست دست می‌یابند.

راه‌های تشخیص قبل از تولد این بیماری از طریق انجام سونوگرافی است. مایع اضافی که در سونوگرافی مشاهده می‌شود نشان دهنده مشکلات ژنتیکی می‌باشند. و آزمایش خون مادر در زمان بارداری یکی دیگر از روش‌های تشخیص است. از این طریق به اختلال در رشد جنین پی می‌برند. اختلال‌های رشدی که ممکن است در جنین مشاهده شود شامل:

  • مشکلات قلبی 
  • کوچکی سر
  • کوتاهی فاصله چشمان
  • کوتاهی استخوان‌های ران و بازو
  • انسداد روده 
  • زیادی مایع رحم 
  • اختلال هورمونی در خون مادر 

در هیچ یک از کودکان داون همه اختلالات به یکباره دیده نمی‌شوند و ممکن است برخی افراد برخی نشانه‌ها را نداشته باشند. همچنین وجود هیچ کدام از این اختلالات به تنهایی دلیل قطعی بر سندروم داون نیست. این آزمایشات احتمال داشتن داون را بررسی می‌کنند ولی تشخیص قطعی نمی‌دهند. مزیتی که این آزمایشات دارند این است که ایمن هستند و خطری را برای کودک یا مادر ایجاد نمی‌کنند. 

برای تشخیص قطعی این بیماری باید آزمایش کروموزومی از طریق بندناف یا آمنیوسنتز (در این آزمایش مقداری از مایع آمنیوتیک اطراف جنین در رحم را می‌گیرند تا شرایط ژنتیکی جنین را بررسی کنند) قبل از هفته 20 بارداری انجام شود. این آزمایشات برای نوزاد و مادر ریسک دارند.

همچنین پژوهشگران اخیرا بیان کرده‌اند که تشخیص این سندروم از طریق بررسی DNA خون مادر و وجود کروموزوم‌های اضافه در گلبول‌های آن، ممکن است.

تشخیص بعد از تولد براساس علائم ظاهری که در فرد مشاهده می‌شود، صورت می‌گیرد. این علائم در قسمت علائم سندرم داون ذکر شد. البته علاوه بر علائم ذکر شده که بسیار شایع می‌باشند، برخی منابع علائم دیگری مثل بیرون بودن سر زبان از دهان، زود خسته شدن، جیغ کشیدن، چهارانگشتی بودن و… را نیز ذکر می‌کنند.

رشد حرکتی در مبتلایان به سندرم داون چگونه پیشرفت می‌کند؟ 

به صورت کلی رشد حرکت در کودکان سندرم داون کندتر از افراد سالم است. برخی تحقیقات نشان داده رشد حرکتی در این کودکان بین 2 تا 3 سال دیرتر از افراد سالم است.

مشکلات ذهنی در مبتلایان به سندرم داون، با مشکلاتی در رشد حرکتی و کاهش توانایی‌های حرکتی همراه می‌شود. برای این مسئله دو دلیل ذکر شده است: 

  1. کاهش میزان رفتارهای جستجوگرانه کودک در محیط 
  2. اختلال در سیستم عصبی حرکتی

با وجود اینکه رشد حرکتی در این افراد کندتر از حالت طبیعی می‌باشد اما ترتیب ظهور مهارت‌ها مشابه افراد دیگر است. افراد مبتلا به سندرم داون معمولا در اجرای مهارت‌های حرکتی (حرکات نیازمند هماهنگی) مشکلاتی دارند. این افراد قدرت و استقامت کمتری دارند. برخی مشکلات حرکتی کودکان داون در زیر آمده است: 

  • هماهنگی چشم و دست
  • تعادل
  • سرعت راه رفتن
  • توانایی‌های حرکتی درشت و ظریف
  • سرعت واکنش

پژوهشگرانی که تون و سفتی عضلانی این کودکان را بررسی کرده‌اند، به این نتیجه رسیده‌اند که شدت شلی عضلانی در این افراد با تاخیر در رشد حرکتی مرتبط است.

پس سندرم داون هم مهارت‌های حرکتی ظریف و هم درشت را تحت تاثیر می‌گذارد. این اختلال به عنوان یکی از علت‌های منحصر به فرد تاخیر و اختلال رشد حرکتی شناخته می‌شود که جنبه‌های مختلفی از آن را متاثر می‌کند.

تحقیقات مختلف نشان داده‌اند مداخله‌های زودهنگام برای این افراد بسیار مفید است و در بهبود رشد حرکتی این افراد نقش موثری دارد. افرادی مداخله‌های زودهنگام دریافت می‌کنند، در آزمون‌های مختلف عملکردی نسبت به سایر همسالان خود نمرات بهتری کسب می‌کنند. تمرینات کاردرمانی برای این کودکان می‌تواند موجب رشد بهتر جسمی، عاطفی و اجتماعی شود و عملکرد ذهنی و جسمی را تقویت کند. ما در کلینیک حامی آماده ارائه درمان‌های تخصصی برای کودکان سندرم داون هستیم. در ادامه و در قسمت درمان راجع به این تمرینات نکات بیشتری را بحث خواهیم کرد.

چه بیماری‌های دیگری ممکن است همراه با سندرم داون در این کودکان وجود داشته باشد؟

  1. مشکلات شنوایی: کم شنوایی غالبا در این افراد به دنبال عدم کارکرد بخش‌های مختلف گوش از جمله گوش میانی به علت عفونت یا هر علت دیگری رخ می‌دهد. از هر 4 کودک داون، 3 نفر دچار کم شنوایی هستند. یعنی چیزی در حدود  75 درصد از این افراد از شدت‌های مختلف مشکلات شنوایی رنج می‌برند.
  2. مشکلات بینایی: بیش از نیمی از کودکان مبتلا به داون مشکلات بینایی دارند. این کودکان نیازمند معاینه منظم چشم می‌باشند. آب مروارید مشکلی است که غالبا در چشم این کودکان وجود دارد.
  3. مشکلات خونی: عموما از کودکان داون با هدف بررسی میزان آهن یا کم خونی آزمایش خون می‌گیرند. برخی از کودکان سندرم داون ممکن است به سرطان خون مبتلا باشند.
  4. مشکلات دندانی: ممکن است شما به عنوان والد کودک داون مشاهده کنید که کودک شما نسبت به سایر همسالان کندتر و به ترتیب متفاوتی دندان‌هایش رشد می‌کند. یا حتی به صورت کلی دندان‌های کمتری داشته‌باشد. به والدین توصیه می‌شود حداقل به مدت 6 ماه تا یک سال پس از درآمدن اولین دندان، کودک را منظم جهت معاینه به دندانپزشکی ببرند.
  5. عفونت: نوزادان مبتلا به سندرم دان عموما زیاد مریض می‌شوند و بدن آنها در مبارزه با عفونت‌ها مشکل دارد. واکسیناسیون از کودک شما در برابر ابتلا به برخی از بیماری‌ها محافظت می‌کند. پس حتما از انجام به موقع همه واکسن‌های کودکتان اطمینان حاصل کنید.
  6. صرع: کودکان سندرم داون بیشتر از سایر کودکان در معرض ابتلا به صرع هستند. صرع یک اختلال است که در آن کودک تشنج می‌کند و بر عملکرد سلول‌های عصبی مغز تاثیر می‌گذارد. تشنج یک فعالیت الکتریکی غیرعادی و ناگهانی در مغز است که می تواند باعث تغییر در رفتار، احساسات و هوشیاری شود. امروزه خوشبختانه تشنج در کودکان با مصرف دارو کنترل می‌شود.

درمان سندروم داون چگونه می‌باشد و خدمات درمانی برای این افراد توسط چه کسانی ارائه می‌شود؟

اختلالی که در کودکان سندرم داون وجود دارد بر اثر صدمه‌ای است که کروموزوم اضافی 21 به مغز جنین وارد می‌کند. از آنجایی که مغز مرکز فعالیت‌های ذهنی، گفتار و زبانی و همچنین کنترل رشد اندام‌ها و دیگر اعضای بدن است، صدمه به آن هم در جسم و هم در ذهن کودک اختلال به وجود می‌آورد.

امروزه اکثر خدماتی که به افراد مبتلا به نشانگان داون ارائه می‌شود، در جهت کنترل علائم آنها می‌باشد؛ و تا به امروز درمان یا داروی خاصی برای این اختلال کشف نشده است. کودکانی که با نشانگان داون پا به جهان می‌گذارند می‌توانند با توانبخشی صحیح و به موقع تا حد زیادی مستقل شوند. همچنین افرادی مفید برای خانواده و جامعه خود باشند. در حیطه‌های مختلف توانبخشی متخصصین این رشته‌ها می‌توانند با ارائه خدمات مناسب به این کودکان کمک کنند که در ادامه هر کدام از این حیطه‌ها را بحث خواهیم کرد.

فواید کاردرمانی جسمی برای کودکان سندرم داون

فواید کاردرمانی جسمی برای کودکان سندرم داون 

یکی از مشکلاتی که کودکان داون با آن دست و پنجه نرم می‌کنند کم تحرکی است. به صورت کلی افراد کم توان تحرک کافی را ندارند و مبتلایان داون نسبت به دیگر افراد جامعه و حتی افراد کم توان دیگر، فعالیت بدنی کمتری دارند. به دنبال کم تحرکی عوارضی مثل کوتاهی و ضعف عضلانی در بدن این افراد آشکار می‌شود. کاردرمانگران با ارائه تمرینات کششی مناسب در رفع کوتاهی موثر واقع می‌شوند. همچنین در ارتقا قدرت عضلات نیز تمرینات خاص و با توجه به وضعیت هر کودک انجام می‌شود.

کاردرمانگران در زمینه برطرف کردن مشکلات تعادلی که راه رفتن این کودکان را نیز مختل می‌کند، نیز با ارائه تمرینات تعادلی تخصصی و مناسب کمک می‌کنند. تکنیک‌های تسهیلی و تحریکی که توسط این متخصصین ارائه می‌شود در برطرف کردن شلی عضلانی افراد داون موثر می‌باشد.

نکته‌ای که والدین باید به آن توجه کنند این است که با توجه به مشکلات قلبی که در اکثر کودکان سندرم داون مشاهده می‌شود و سایر ویژگی‌های خاصی که این کودکان دارند، حتما باید این تمرینات و شدت آنها و طول جلسه درمانی توسط متخصصین کاردرمانی مشخص شود تا برای کودک مشکل ساز نشود.

فواید کاردرمانی ذهنی برای کودکان سندرم داون

علاوه بر این کاردرمانگرانی که در حیطه ذهنی کار می‌کنند نیز با توجه به مشکلات شناختی که کودکان داون دارند می‌توانند به آنها کمک کنند. از جمله مشکلات شناختی که در این کودکان وجود دارد، تاخیر کلی در رشد شناختی و مشکلات حافظه و مشکلات رفتاری که به فراوانی درآنها مشاهده می‌شود، می‌باشد.

 همچنین مشکل در زمینه تسلط و برتری طرفی در کودکان داون مشهود است. برتری طرفی یعنی برتری هماهنگ در استفاده از یک چشم، گوش، دست یا پا به جای دیگری، در حالی که درواقع این برتری از لحاظ آناتومیکی وجود ندارد. برخی پژوهشگران معتقدند این برتری از بدو تولد وجود دارد. کودکان عموما قبل از سه سالگی می‌توانند ابعاد بالا، پایین، جلو و عقب را بشناسند؛ ولی فهمیدن اینکه بدن دو سمت کاملا مشخص دارد (برتری جانبی) تقریبا در 4 یا 5 سالگی بدست می‌آید. طبق تحقیقات مبتلایان به سندرم داون در برتری جانبی دچار اختلال هستند و این افراد برتری جانبی مشخصی در اندام‌های مختلف ندارند.

برای دریافت نوبت کاردرمانی کودک سندرم داون، با شماره‌های کلینیک حامی تماس بگیرید.

فواید کاردرمانی روان برای بزرگسالان سندرم داون

در بیش از 30 درصد بزرگسالان مبتلا به سندرم داون، بیماری‌های روانی مشاهده و باعث کاهش عملکرد در این افراد می‌شود. به دنبال افسردگی در این افراد علاوه بر کاهش عملکرد، نشانه‌هایی همچون اختلال خواب و اختلال رفتاری و تغییر وزن نیز دیده می‌شود. کاردرمانگران علاوه بر حیطه جسم و ذهن در حل مشکلات روانی این افراد نیز کمک‌ شایانی به آنها می‌کند. اجرای مهارت های بدنی خاص که موجب ترشح هورمون‌های شادی در بدن فرد می‌شود و انجام مصاحبه‌های انگیزشی و  درگیر کردن افراد در فعالیت‌های مختلف در اوقات فراغت از جمله اقداماتی است که در جهت بهبود وضعیت روانی این افراد انجام می‌شود. این حیطه هم مانند سایر حیطه‌ها بهتر است به صورت کار تیمی باشد و بین کاردرمانگران با مشاوران و روانپزشکان حاذق همکاری صورت گیرد.

فواید و لزوم گفتاردرمانی برای کودکان سندروم داون

یادگیری زبان مسئله مهمی در فرایند پردازش اطلاعات در افراد سندرم داون می‌باشد. در تحقیقات نتیجه گیری شده است که مهارت‌های ادراک زبان در آنها قوی است. اما مهارت بیانی زبان در این افراد ضعیف است. معلمان و مربیان این افراد باید این نکته را بدانند و نحوه ارزشیابی آنها براساس بیان مطالب نباشد. باید موقعیت کلاس را به گونه‌ای طراحی کنند که با قرار دادن آنها در موقعیت‌های متفاوت سطح ادراکشان مشخص شود. 

گفتاردرمانگران با ارزیابی دقیقی که از وضعیت بلع و گفتار و زبان این افراد انجام می‌دهند، با ارائه تمریناتی در حیطه‌های زیر در بهبود عملکرد این کودکان نقش دارند:

  • شناخت
  • زبان درکی
  • زبان بیانی
  • گفتار
  • بلع
  • اختلال یادگیری
  • کاربرد صحیح زبان (مثلاً کودک یاد بگیرد صحبت کردن با یک دوست متفاوت از صحبت کردن با معلم است. وقتی با معلمش حرف می‌زند به او نگوید «تو» و از «شما» استفاده کند و…)

در حیطه گفتار، یکی از مشکلاتی که باعث اختلال در صحبت کردن کودکان سندرم داون می‌شود، شلی عضلات فک و دهان می‌باشد. پس گفتاردرمانگران با ارائه ماساژها و تمرینات تحریکی و تقویتی مناسب هر فرد به این افراد کمک میکنند.

یکی دیگر از شیوه‌هایی که توسط گفتاردرمانگران استفاده می‌شود، افزایش انگیزه به شیوه‌های گوناگون برای کمک به پیشرفت بیان مطالب با استفاده از بیان کلامی می‌باشد. این شیوه نیز در بهبود وضعیت گفتار این کودکان موثر بوده است.

برای تعیین نوبت گفتاردرمانی کلینیک حامی برای کودک سندرم دان، با شماره‌های کلینیک تماس بگیرید.

فیزیوتراپیست‌ها چگونه به افراد نشانگان داون کمک می‌کنند؟ 

خدمات فیزیوتراپی که به کودکان سندرم داون ارائه می‌شود غالبا در جهت رفع شلی عضلانی این کودکان می‌باشند. به علاوه تحریکاتی که در کلینیک‌های فیزیوتراپی استفاده می‌شود می‌تواند به تقویت قدرت عضلانی آنها نیز کمک کند. مطابق با تحقیقات جریان‌های گوناگون و خاصی که از طریق استیمولاتورها و سایر دستگاه‌های فیزیوتراپی اعمال می‌شوند، در افزایش تون و سفتی عضلانی بسیار موثر می‌باشد.

سالمندی در مبتلایان به سندروم داون چگونه می‌باشد؟ 

میانگین زمان امید به زندگی در مبتلایان به سندورم داون، مشابه با دیگر افراد جامعه افزایش پیدا کرده است. امید به زندگی این افراد در سال‌های اخیر در برخی جوامع به بیش از 55 سال رسیده است. طبق پیش بینی‌ها در سال 2030 آمار افرادی که دچار کم‌توانی رشدی خواهند بود، دو برابر خواهد شد. سندرم داون شایع‌ترین دلیل کروموزومی کم توانی رشدی است.

مبتلایان به سندرم داون بیشتر از دیگر افراد جامعه در سنین سالمندی، تغییرات جسمانی نورونی و روانی پیدا می‌کنند. برای مثال چاقی و اضافه وزن و کاهش حجم و قدرت عضلات و کوتاهی قد در این افراد بیشتر از سایر افراد جامعه می‌باشد. این مشکلات به طور منفی بر زندگی این افراد و حتی خانواده‌های آنها اثر می‌گذارد. این اختلالات با توجه به شروع زودتر سالمندی در این افراد می تواند آنها را زمین گیر کند. مطابق با تحقیقات، در سالمندان مبتلا به سندرم داون به دنبال شش ماه تمرینات ورزشی مناسب، قدرت عضلانی و تعادل در این افراد بهبود معناداری پیدا می‌کند. 

درنتیجه…

ضعیف بودن میزان هوش این افراد و قرار گرفتن آنها در حیطه کم توانی، موقعیتی را فراهم کرده است که نیاز به انجام دادن برنامه‌های توانبخشی را به طور جدی مطرح می‌کند. شما والدین باید این قضیه را دقیق پیگیری کنید. خانواده‌ها و درمانگران باید توجه داشته باشند که از جمله مهم ترین موضوعاتی که در برنامه‌های توانبخشی داون به آن توجه نمی‌شود، مبحث وضعیت و مشکلات بدنی و فیزیکی آنهاست. گاهی نگاه برخی از متخصصین توانبخشی به این موضوع به این شکل است که با توجه به اینکه مشکل جسمی و حرکتی در این افراد به شکل ناهنجاری دیده نمی‌شود به آن نپردازیم. یا اینکه اول اولویت را تمرینات ذهن قرار می‌دهند. در نهایت از جسم غافل می‌شوند، که باید حتما این دید اصلاح شود.

برای تعیین نوبت کاردرمانی و گفتاردرمانی سندروم داون با ما در تماس باشید.

کاردرمانی قدرت خاوری

کاردرمانی قدرت خاوری با بهره گیری از کادری مجرب، متعهد و علمی و استفاده از تجهیزات به روز توانبخشی در راستای هدف خدمت به جامعه توانخواهان ایران، آماده ارائه خدمات نوین توانبخشی و باز توانبخشی در حیطه های مختلف جهت بهبود و تعالی سطح عملکردی و استقلال کودکان مبتلا به ضایعات سیستم عصبی مرکزی است. کاردرمانی قدرت خاوری با رویکردی "مراجع محور" پس از ارزیابی و معاینات اولیه اهداف کوتاه مدت و بلند مدت درمانی مراجع را به صورت واضح و مشخص به ایشان ارائه نموده و پس از اطمینان از آگاهی کامل مراجع به روند و مسیر درمان، خدمات توانبخشی را ارائه می نماید.
برچسب ها:
مقالات مرتبط
خواب در کودکان اوتیسم

خواب در کودکان اوتیسم

تحقیقات نشان داده است که حدود 40 تا 80 درصد کودکان دارای اوتیسم در خوابیدن دچار مشکلاتی هستند....

یادگیری رنگ

یادگیری رنگ

رنگ و یادگیری رنگ ها یکی از اجزای دنیای شاد کودکان است. کودک یاد می‌گیرد با رنگ‌ نشانه‌گذاری کند،...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *