نقاط عطف رشد کودک، در زبان تخصصی «developmental milestone» گفته می شود و از اهمیت بسیاری در زمینه مراقبت نوزادن برخوردار است. نقاط عطف رشدی رفتارها یا مهارتهایی هستند که رشد کودک را نشان می دهند. نقاط عطف بر اساس کارهایی که اکثر کودکان در یک سن خاص می توانند انجام دهند تعیین شده است؛ مثلاً سنی است که کودک برای اولین بار لبخند می زند، اولین قدم هایش را برمی دارد یا اولین کلماتش را می گوید.
نقاط عطف رشدی کودکان معمولاً در پنج حوزه اصلی طبقه بندی می شوند:
- رشد حرکتی
- رشد شناختی
- رشد عاطفی و اجتماعی
- رشد زبان
- رشد حسی و حرکتی
بیشتر بخوانید: کاردرمانی کودکان بیش فعال
چه زمانی میگوییم کودک تاخیر رشدی دارد؟
تأخیر در رشد زمانی وجود دارد که کودک تقریباً همزمان با سایر کودکان همسن به نقاط عطف خود نرسد.
بیشتر بخوانید: تاخیر حرکتی در کودکان با چه علائمی روی میدهد؟
همه کودکان با سرعت خاص خود رشد می کنند. برخی از کودکان زودتر و برخی دیرتر از سایر کودکان به نقاط عطف رشد خود می رسند. برخی می توانند زودتر از دیگران صحبت کنند، اما دیرتر راه می روند. برخی از کودکان نقاط عطف خاصی را نادیده می گیرند، برای مثال خزیدن را تقریباً به طور کامل دور می زنند و مستقیماً به راه رفتن ادامه می دهند. علیرغم تغییرات بسیار در مراحل رشد، عدم دستیابی به نقاط عطف رشد در زمان های مورد انتظار یک علامت “هشدار اولیه” مهم است که نباید نادیده گرفته شود.
بیشتر بخوانید: تکنیک های رفتار با کودکان وقتی بر سر اسباب بازی دعوا می کنند
بنابراین آگاه بودن از نقاط عطف رشدی و زمان آنها در کودک برای والدین و مراقبان کودک اهمیت بسیار دارد.
عبور از هر مرحله از جدول زمانی رشد برای رسیدن به چرخه طبیعی و نرمال زندگی لازم است. اما کودکان با هم متفاوت هستند و والدین نباید برای هیچ کار یا حرکتی به کودک فشار بیاورند تا در آینده کودک با مشکلات و اختلالات روانی ناشی از این فشارها درگیر نشود.
نویسنده: خانم دکتر ندا صادقی – کاردرمانگر
0 Comments