مدرسه شاید اولین محیطی است که مشکل یادگیری در دانش آموزان را نشان میدهد؛ چرا که کودکان تا قبل از ورود به مدرسه فرصتهای زیادی برای خواندن و نوشتن و حساب کردن برایشان پیش نیامده است اما به محض اینکه وارد مدرسه میشوند مشکل یادگیری دانش آموزان، خود را بروز میدهد. در ادامه به اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی و به خصوص کلاس اولی ها میپردازیم.
شدت مشکل یادگیری در دانش آموزان
این اختلال در هر فرد ممکن است شدتهای مختلفی داشته باشد.
خفیف: مشکل یادگیری دانش آموزان در یک یا دو زمینه درسی دیده میشود، اما به قدری خفیف هستند که فرد با تلاش بیشتر و یا کمکهای موثر عملکرد مناسبی داشته باشد.
متوسط: مشکلات قابل توجهی در یک یا دو زمینه درسی دیده میشود اما به طوری که فرد به تنهایی و یا بدون کمکهای ویژه قادر به کسب مهارتها نیست.
شدید: مشکلات شدید در چندین زمینه و مهارتهای لازم برای تحصیل وجود دارد و فرد ممکن است حتی با بهره گرفتن از کمکهای ویژه نتواند همراه با سایر دانش آموزان پیش آید و مهارت ها را کسب کند.
به طور کلی، مشکل یادگیری در دانش آموزان باعث میشود که آنها حتی با کمک گرفتن از دیگران، کمتر از سطح هوش و سن خود موفقیت کسب کنند اما باید در نظر داشت که مشکل یادگیری در دانش آموزان، باید حداقل 6 ماه حضور داشته باشد.
برچسب زدن زودهنگام مشکل یادگیری در دانش آموزان ممنوع!
هر مشکلی در مسیر یادگیری دانش آموزان برابر با اختلال یادگیری نیست!
گاهی اوقات عواملی غیر از اختلال یادگیری باعث به وجود آمدن مشکل در یادگیری دانش آموزان میشوند، بنابراین پیش از قضاوت های سریع، بهتر است نسبت به نکاتی که، به خودی خود باعث پایین آمدن کیفیت یادگیری میشوند، توجه داشته باشیم:
- معلولیتهای ذهنی و جسمی: میدانیم که این افراد به دلیل شرایط ویژه خود نیازمند شرایط خاص برای آموزش هستند و به واسطه معلولیت خود ممکن است فرایند یادگیری مطالب برایشان متفاوت باشد.
- مشکلات اقتصادی و فقر: افرادی که از لحاظ شرایط رفاهی نیازمند هستند، ممکن است آنطور که لازم است نتوانند در محیطهایی قرار گیرند که آموزش مناسبی ببینند و به ابزارهای مورد نیاز دسترسی داشته باشند. گاهی بعضی دانش آموزان به دلیل فشارهای روانی ناشی از همین مسئله نمیتوانند به قدر کافی روی درسهایشان تمرکز کنند و یا تعدادی از دانش آموزان مجبور به کار کردن در سنین پایین میشوند.
- آموزش غلط و یا روشهای نامتناسب با سبک یادگیری دانش آموز: گاهی نیز افت کیفیت یادگیری به دلیل وجود مشکلات در یادگیرنده نیست و میتواند ناشی از ضعف معلم در تدریس باشد که حتی میتواند پایهی دانش ضعیفی را برای کودک باقی گذارد؛ همچنین دانش آموزان سبکهای یادگیری متفاوتی دارند و معلم باید شرایط یادگیری برای سبک های مختلف یادگیری را در کلاس فراهم کند.
- ضعف بینایی و یا شنوایی: دانش آموزانی که ضعف در بینایی و شنوایی دارند و این مسئله توسط پزشک تایید شده است؛ نیازمند ملاحظاتی خاص در کلاس درس هستند و این موارد هم بر کیفیت یادگیری آنها تاثیرگذار است.
- شرایط ناگوار اجتماعی-روانی-خانوادگی: کودکانی که در محیط خانوادگی پر از تنش زندگی میکنند و یا از لحاظ روانی دچار مشکل شده اند، ممکن است آن طور که باید بر تحصیل متمرکز نباشند. همچنین در زمانهایی که یک جامعه اتفاقاتی ناگوار رخ میدهد و افکار عموم مردم را به خود جلب میکند، نمیتوانیم توقع داشته باشیم که شرایط برای دانش آموزان نیز نرمال باشد.
- عدم آشنایی دانش آموز با زبانی که تدریس صورت میگیرد: این مورد یکی از مشکلات یادگیری کلاس اولی ها است که بسیار رواج دارد. بسیاری از دانشآموزان کلاس اولی ممکن است از کودکی تا سنین مدرسه به زبان مادری خود صحبت کرده باشند و زبان رسمی را یاد نگرفته باشند و یا مجبور شده باشند به مدرسهی جدیدی در شهر دیگری بروند، بنابراین طبیعی است که دچار مشکلاتی شوند.
بنابراین اگر افت کیفیت یادگیری ناشی از موارد فوق باشد، نمیتوانیم آن را به علت اختلالات یادگیری در کودکان دبستانی بدانیم.
خشت اول! اختلال یادگیری کلاس اول
با توجه به اینکه اختلالات یادگیری در دانش آموزان ، خود را در سالهای ابتدایی مدرسه نشان میدهد، بهتر است ابتدا به بررسی اختلالات یادگیری در پایه اول ابتدایی بپردازیم.
یک کلاس اولی فاقد اختلال خواندن باید…
- بتواند حروف الفبا را تشخیص دهد.
- بتواند حروف و صداها را با هم ترکیب کند و آنها را بخواند.
- بتواند کلمات را هجی کند.
- بتواند با دیدن تصاویر داستانهایی کوتاه بگوید و جمله های ساده بسازد.
- بتواند هنگام گوش دادن به یک داستان، آن را درک کند و به سوالاتی در مورد آن پاسخ درست بدهد.
- بتواند خط ببرد و آن را مدام گم نکند.
- وقتی یک متن را میخواند نباید کلماتی را به آن اضافه یا از آن کم کند.بتواند متن را با سرعتی که متناسب با سن خود بخواند نه آهسته تر از حد انتظار
- بتواند در جمله اش زمان، فعل و ضمیرهای مناسب قرار دهد.
یک کلاس اولی فاقد اختلال ریاضی باید…
- بتواند سمت چپ و راست، مفهوم داخل و خارج، قبل و بعد و بزرگ و کوچک را تشخیص دهد.
- بتواند اعداد را از یکدیگر تشخیص دهد.
- بتواند طبقه بندی کند و تفاوت ها را پیدا کند.
- نمادهای ریاضی مانند بزرگتر و کوچکتر و جمع و تفریق را بشناسد.
- بتواند مفاهیم ریاضی مانند عمل جمع و تفریق های یک و دو رقمی را انجام دهد.
- بتواند جدول ارزش مکانی را درک کند و اعداد را در آن قرار دهد.
- بتواند مسائل ساده را متوجه شود و آنها را حل کند.
- بتواند تناظر یک به یک را درک کند.
بنابراین عدم توانایی کافی در موارد فوق میتواند نشانههایی از وجود اختلالات یادگیری کلاس اول باشد.
اما نشانههایی برای وجود اختلال نوشتن چیست؟
مشکلات مرتبط با نوشتن(نارسانویسی) :
- کج نویسی بیش از حد
- پرفشار نویسی
- کم رنگ رنگ نویسی بیش از حد
- نامرتب نویسی
- فاصله گذاری بیش از حد
مشکلات مرتبط با دیکته نویسی:
- وارونه نویسی
- قرینه نویسی
- جابجا نویسی بعضی از حروف در کلمه
- حذف یا اضافه کردن بعضی حروف در کلمات
- جا انداختن کلمات، ، فراموش کردن دندانه ها و سرکش ها
- عدم رعایت نکات و استثناها
*نکتهی جالب توجه این است که بعضی دانش آموزان در هنگام نوشتن املا، به خاطر داشتن گویشهای خاص زبان مادری خود، کلمات و جملات را طوری مینویسند که به گویششان نزدیکتر است. این مورد را هم باید در نظر داشت تا آن را با اختلال یادگیری در دانش آموزان اشتباه نگیریم! *
اختلال یادگیری، بسته به نوع آن نیازمند دریافت درمان تخصصی گفتاردرمانی و کاردرمانی است.
برای ارزیابی مشکل یادگیری دانش آموزان و یا دریافت درمانهای تخصصی جهت تعیین نوبت، با شمارههای کلینیک حامی تماس حاصل کنید.
0 Comments