لکنت که نوعی اختلال گفتاری است، شامل مشکلات مکرر و قابل توجهی در روان بودن و جریان گفتاری طبیعی است. افرادی که لکنت دارند، می دانند چه می خواهند بگویند اما در گفتن آن مشکل دارند. به عنوان مثال، آن ها ممکن است یک کلمه، یک هجا یا یک مصوت را تکرار یا طولانی کنند. همچنین ممکن است در حین گفتار، مکث کنند. زیرا به یک کلمه یا صدای مشکل دار رسیده اند. لکنت در بین کودکان خردسال به عنوان یک قسمت طبیعی از یادگیری، شایع است. کودکان خردسال ممکن است لکنت داشته باشند. اغلب بچه ها از این لکنت در طی رشد خود رنج می برند. با این حال، بعضی مواقع، لکنت به عنوان یک بیماری مزمن است که تا بزرگسالی ادامه پیدا می کند. این نوع لکنت در عزت نفس فرد، تعامل و برقراری ارتباط با سایر افراد تأثیر می گذارد. کودکان و بزرگسالانی که دچار لکنت هستند، ممکن است از درمان هایی مانند گفتاردرمانی، استفاده از وسایل الکترونیکی برای بهبود تسلط به گفتار یا درمان شناختی رفتاری بهره مند شوند.
علائم لکنت
علائم لکنت شامل موارد زیر است:
- اشکال در شروع بیان کلمه، عبارت یا جمله
- طولانی کردن کلمه یا اصوات آن کلمه
- تکرار کردن صدا، هجا یا کلمه به صورت پشت سر هم
- سکوت مختصر و مکث برای هجا یا بیان کلمات خاص
- تنش، تنگی یا حرکت بیش از حد در عضلات صورت یا بالاتنه برای تولید یک کلمه
- اضطراب و استرس صحبت کردن
- محدودیت برای برقراری ارتباط مؤثر با افراد دیگر
مشکلات گفتاری لکنت می تواند با موارد اشاره شده در زیر همراه باشد:
- چشمک زدن حین بیان کلمه
- لرزش مکرر لب ها یا فک
- تیک هایی در صورت
- حرکات مکرر سر
- مشت گره کرده
لکنت ممکن است هنگامی که فرد هیجان زده، خسته یا تحت فشار استرس یا احساس خودآگاهی، عجله یا فشار قرار دارد، بدتر شود. شرایطی مانند صحبت کردن در گروه یا صحبت با تلفن برای افرادی که لکنت دارند، دشوار است.
در نظر بگیرید که اغلب افرادی که لکنت دارند وقتی با خود خلوت می کنند، آواز می خوانند یا با هم صحبت می کنند، می توانند بدون لکنت صحبت کنند.
بهترین زمان مراجعه به یک پزشک یا گفتاردرمانگر
برای کودکان در سنین 2 تا 5 سال لکنت طبیعی است. زیرا بخشی از یادگیری صحبت است و خود به خود بهتر می شود. با این وجود، ممکن است برای بعضی از بچه ها لکنت ادامه دار شود. در چنین شرایطی لازم است به یک کلینیک گفتاردرمانی خوب مراجعه شود تا تسلط به گفتار بهبود یابد.
اهمیت درمان لکنت
پس از ارزیابی جامع توسط آسیب شناس گفتار، می توان در مورد بهترین روش درمانی تصمیم گرفت. چندین روش متنوع برای درمان کودکانی که لکنت دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل مسائل مختلف و نیازهای فردی، یک روش یا ترکیبی از روش ها برای درمان فرد استفاده می شود.
درمان ممکن است لکنت را به صورت کامل از بین نبرد اما می تواند مهارت های مفیدی را آموزش دهد که به موارد زیر کمک می کند:
- بهبود تسلط فرد به گفتار
- توسعه ارتباطات مؤثر
- کمک به کودک برای شرکت در فعالیت های مدرسه، کار و اجتماعی
روش های درمان لکنت
در ادامه چند نمونه از رویکردهای درمانی را بدون هیچ ترتیب خاصی بیان می کنیم.
- گفتاردرمانی: می تواند به شما بیاموزد که سرعت گفتار خود را بهبود ببخشید. ممکن است در ابتدای گفتاردرمانی آهسته و آگاهانه صحبت کنید، اما با گذشت زمان می توانید الگوی گفتاری مناسبی داشته باشید.
- رفتاردرمانی شناختی: این روش می تواند به فرد کمک کند تا روش و خط تفکری را که ممکن است لکنت را تشدید می کند، شناسایی نموده و تغییر دهد. همچنین می تواند در رفع استرس و اضطراب مرتبط با لکنت کمک کننده باشد.
- چندین دستگاه الکترونیکی مناسب برای افزایش تسلط بر گفتار در دسترس است. تأخیر در بازخورد شنیداری، فرد را مجبور می کند تا میزان گفتار خود را کاهش دهد. در غیر این صورت گفتار او از طریق دستگاه، نامناسب به نظر می رسد. روش دیگر این است که دستگاه، گفتار کودک را تقلید می کند، به گونه ای که به نظر می رسد در حال هماهنگی و صحبت با شخص دیگری است. برخی از وسایل الکترونیکی کوچک و در دسترس در حین انجام کارهای روزمره نیز می تواند استفاده شود. برای انتخاب دستگاه مناسب توصیه می شود از گفتاردرمانگر خود کمک بگیرید.
- تعامل و ارتباط والدین و کودک: کمک و همکاری والدین در خانه مهم ترین و اصلی ترین عامل کمک به کودک برای کنار آمدن و درمان لکنت است. برای انتخاب بهترین روش برای فرزندتان، از راهنمایی آسیب شناس گفتار و زبان استفاده نمایید.
- دارو: با این که بعضی از داروها برای لکنت امتحان شده اند، اما تا کنون هیچ دارویی برای کمک به مشکل لکنت به ثبت نرسیده است.
نقش والدین در برخورد با کودکانی که لکنت دارند
اگر فرزند شما دچار لکنت شده است، نکات زیر می تواند برای شما بسیار کمک کننده باشد:
- با دقت تمام به حرف های کودک خود گوش دهید. هنگام صحبت با او تماس چشمی برقرار نمایید.
- منتظر بمانید تا کودک شما کلمه یا جمله مورد نظرش را بیان کند. برای تکمیل جمله وسط حرف او پرش نکنید.
- سعی کنید آرام صحبت کنید. اگر به این روش صحبت نمایید، کودک شما نیز همین کار را می کند که می تواند به کاهش لکنت او کمک کند.
- سعی کنید، به نوبت صحبت نمایید. همه افراد در خانواده خود را تشویق نمایید که شنونده مشتاقی باشند و به نوبت صحبت کنید.
- برای برقراری آرامش در خانه تلاش کنید. تمام تلاش خود را برای ایجاد یک فضای آرام و مناسب در خانه انجام دهید که در آن کودک شما احساس راحتی و آرامش کند و بتواند آزادانه و مشتاقانه صحبت کند.
- سعی کنید روی لکنت کودک خود تمرکز نکنید. تا حد امکان در کارهای روزمره توجه خود را به لکنت جلب نکنید. کودک خود را در موقعیت هایی قرار ندهید که باعث احساس فشار یا عجله می شود.
نتیجه گیری
لکنت در سنین پایین مشکل غیر قابل حلی محسوب نمی شود اما به این معنا نیست که نباید برای درمان آن اقدامی انجام دهید. زیرا در غیر این صورت امکان ادامه دار بودن مشکل لکنت تا سنین بالا وجود دارد. بنابراین با مراجعه به یک کلینیک گفتاردرمانی خوب از پیشروی اتین مشکل جلوگیری نمایید.
source:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stuttering/symptoms-causes/syc-20353572
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stuttering/diagnosis-treatment/drc-20353577
من سن 15 سالگی بدجور لکنت داشتم استرس میگرفتم و وقتی میرفتم درس جواب بدم شروع میکردم به پته تته کردن خیلیا مسخره میکردن خیلیا با ترحم نگاه میکردن تاجایی ک دیگه نمیتونستم جواب بدم …هم مسخره میشدم هم نمره پایین میگرفتم… واقعا زندگیم جهنم شده بود افسردگی گرفتم ….
تا اینکه این راه حلو پیاده کردم و جواب گرفتم….
پایان نامه داداشم که به صورت کتاب بود و راجب فیزیک و پر از کلمات سخت بود رو شروع کردم در روز به خوندن با صدای بلند و یکم سریع معنی کلمات واسم مهم نبود …تاجایی میخوندم ک دهنم و فکم درد میگرفت و خسته میشد …دو هفته هر روز اینکارو کردم …و بخدا باورم نمیشد میرفتم پای تابلو با وجود همون استرس و خجالت قبل ولی اینبار زبونم نمیگرفت واقعا زندگیم عوض شد
از هفته سوم نتیجه رو میگیرید ولی خواهشا هر روز تمرین کنید و تنبلی نکنید 1 ساعتم وقتتون رو نمیگیره ولی بدونید تضمینی
من چون واقعا درد و رنج این ماجرارو میدونم نوشتم اینارو اول این روش رو تست کنید بعد سراغ روش های دیگه برید ک مطمنم بعد امتحان درست این روش دیگه مشکلی نخواهید داشت ک بخاین دنیال روش دیگه بگردین