از تغییرات مهم و چالش برانگیز دوران کرونا تبدیل شدن حرفههای حضوری به حرفههای آنلاین است. اما کاردرمانی به عنوان یکی از رشتههای کلیدی توانبخشی، از سالهای قبلتر نیز به صورت آنلاین در دنیا انجام میشده و درمورد اثربخشی آن تحقیقات زیادی انجام شده است. اما آیا کاردرمانی آنلاین به اندازه روش حضوری اثربخش خواهد بود؟ چه چالشهایی در مسیر توانبخشی آنلاین پیش روی خانواده هاست؟ آیا کاردرمانی آنلاین برای هر کودکی مناسب است؟
از آنجا که کلینیک حامی برگزار کننده هر دو شکل جلسات آنلاین و حضوری است، ما در این نوشتار به این سوالات و دیگر سوالهایی که درباره کاردرمانی آنلاین ذهن شما را درگیر میکند، پاسخ خواهیم داد.
با ما همراه باشید…
تعریف کاردرمانی آنلاین به زبان ساده
به استفاده از فناوری ارتباط از راه دور برای کاردرمانی افراد، کاردرمانی آنلاین گفته میشود که میتواند شامل خدمات:
- پیشگیری
- مشاوره
- تشخیص
- درمان
باشد.
کاردرمانی آنلاین چه برتریهایی نسبت به کاردرمانی سنتی دارد؟
۱. کاردرمانی یک پروسه زمانبر است. پس…
توانبخشی یک مسیر درمانی نسبتا طولانی است که نیازمند صرف زمان برای رفت و برگشت، درمان و تمرینات در منزل، به صورت طولانی مدت است. با وجود کاردرمانی آنلاین میتوان در زمان و هزینههای رفت و آمد صرفه جویی کرد و درگیر مشکلات حاصل از آن از جمله: ترافیک، حوادث غیرقابل پیشبینی، بارندگی و… نشد.
۲. دسترسی به مرکز توانبخشی معتبر و درمانگران حاذق، در هرکجای دنیا که هستید.
با پیشرفت تکنولوژی و ابزارهای ارتباطی از راه دور، فاصله دیگر همانند گذشته سدی برای دسترسی به امکانات دیگر مکانها نیست. با کاردرمانی آنلاین در هر موقعیت جغرافیایی که باشید میتوانید به مراکز توانبخشی و درمانگران باتجربه دسترسی داشته باشید و برای انتخابهای خود محدودیت زیادی نداشته باشید.
۳. کودکان در خانه
گاهی علاوه بر مشکلاتی که در بالا ذکر شد، جا به جایی مراجع از منزل تا کلینیک برای خانواده سخت است یا کودک در مقابل محیط جدید مقاومت میکند. مثلا در کلینیک دچار اضطراب میشود، همکاری ندارد، میترسد و… . کاردرمانی آنلاین تا حدودی میتواند این چالش را برطرف کند. از طرفی همکاری کودک با خانواده بیشتر است و در بستر خانه بازده کاری افزایش مییابد.
این مطلب را هم بخوانید: کاردرمانی در منزل
آنلاین بودن کاردرمانی چه معایبی دارد؟
1. ممکن است برخی خانوادهها علی رغم توضیحات کاردرمانگر، مهارت کافی برای انجام تمرینات در منزل را به دست نیاورند.
۲. گاهی ابزار و وسایل لازم در منزل موجود نیست و خانواده شاید باید آنها را خریداری کند یا از روشهایی که کمتر سودمند هستند استفاده کند.
۳. احتمال دارد که درمانگر نتواند بر اساس گزارش خانواده به درستی ارزیابی کند و پروسه ارزیابی و دسترسی به پروفایل کاملی از کودک، زمانبر تر باشد.
کاردرمانی آنلاین به چند صورت انجام میشود؟
معمولاً این روش میتواند به دو شکل کلی انجام بگیرد:
- درمانگر و مراجع به صورت همزمان با یکدیگر درارتباط باشند. یعنی سر ساعت مشخصی به صورت برخط مراجع و درمانگر با همدیگر در تعامل باشند. خانواده سوالات درمانگر را در همان زمان پاسخ میدهد و تمریناتی را که درمانگر میگوید با کودک انجام میدهد و درمانگر به صورت آنلاین مشاهدهگر این پروسه خواهد بود.
- در نوع دوم کاردرمانی آنلاین، درمانگر متن، صدا و تصویر را برای مراجع میفرستد و درمانگر با توجه به فایل ارسال شده پاسخی را در همان زمان یا بعد از آن برای درمانگر میفرستد. در این روش نیاز نیست خانواده در ساعت مشخصی آنلاین باشد. برای مثال یک درمانگر از خانواده میخواهد چند آیتم را در کودک بررسی کنند و نتیجه را ارسال کنند و بعد درمانگر ارزیابی و درمان خود را انجام میدهد.
آیا کاردرمانی آنلاین برای هر فردی مناسب است؟
کودکان ویژگیهای متفاوتی دارند. از طرفی خانوادهها نیز انتظارات متفاوتی از محیط درمان دارند. برای مثال: گاهی خانوادهای با مشاهده و گفتوگو کردن با دیگر خانوادههایی که مشکلاتی شبیه آنها دارند، انگیزه ادامه درمان پیدا خواهند کرد و گاهی نیز خانوادهای در محیط خانه خود آرامش بیشتری خواهند داشت.
میتوان گفت کاردرمانی آنلاین برای اکثر مراجعین قابل اجرا است. البته اگر درمانگر از دانش و تجربه کافی در زمینه ارتباط از راه دور برخوردار باشد و خانواده زمان کافی برای انجام تمرینات کودک داشته باشد.
پاسخ به سوالات شما…
در این موارد بهتر است از کاردرمانی آنلاین به طور غیر همزمان استفاده کرد. برای مثال برای کودکی که اختلال بیش فعالی دارد، خانواده میتواند در زمینههایی که برای آنها نگرانی ایجاد شده است از کودک خود فیلم بگیرند و برای درمانگر ارسال کنند. درمانگر با بررسی رفتارهای کودک، تمرینهایی در قالب متن یا فیلم برای خانواده میفرستد.
گاهی کودک با خانواده خود همکاری ضعیفی دارد و خانواده هم راه مناسب برقراری ارتباط با کودک را نمیداند. در این موارد با توجه به ویژگیهای کودک میتوان از راهکارهای مختلفی استفاده کرد. برای مثال:
* جایزهای برای کودک درنظر بگیرید. به کودک بگویید: اگر این تمرین را کامل انجام بدی، اجازه داری برنامهای رو که دوست داری نگاه کنی. و حتماً سر قولتان بایستید.
* تمرین و فعالیت را برای کودک جذاب کنید. از خواهر و برادر کودک کمک بخواهید که مثل یک مسابقه در کنار همدیگر فعالیت مورد نظر را انجام دهند. فراموش نکنید که بازی، بهترین راه برای ورود به دنیای کودکان است.
هرچند گفته میشود کاردرمانی آنلاین جایگزین کاردرمانی سنتی نمیشود ولی در بسیاری از جنبهها از مزیت زیادی برخوردار است و راه حلی برای مشکلات کاردرمانی سنتی است. برای انتخاب نوع کاردرمانی بهتر است در ابتدا شرایط کودک خود را درنظر گرفته و با درمانگرانی که در زمینه کاردرمانی آنلاین تخصص دارند، مشورت کنید و در نهایت بهترین تصمیم را برای کودک خود بگیرید.
برای دریافت مشاوره و ارزیابی کاردرمانی آنلاین با شمارههای کلینیک در تماس باشید.
0 دیدگاه