مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

پذیرش واقعیت

روانشناسان برای رسیدن به (پذیرش یک واقعیت) 5 مرحله تعریف نموده اند که در ادامه مقاله در رابطه با آن توضیحاتی را قرار داده ایم.

پذیرش واقعیت

5 مرحله پذیرش واقعیت طبق تعریف روانشناسان شامل :

مرحله اول : فرد مساله و مشکل را انکار می کند. به عنوان مثال والدی که فرزندش با یک نقص ژنتیکی یا اختلال در سیستم عصبی عضلانی و اسکلتی به دنیا امده است آنرا نپذیرفته و دلایلی مانند این فرزند من نیست، شاید اشتباها در بیمارستان جابجا شده و یا اینکه تشخیص پزشک اشتباه بوده است.

مرحله دوم : فرد در این مرحله فاز (خشم) را می گذراند. در این مرحله است که درگیری ها و دعواها بین والدین و سایر اعضای خانواده و حتی کادر درمانی مرتبط با ان واقعیت بالا می گیرد و والد خشمگین به دنبال مقصر یا قاصر آن واقعه بوده تا کمی از بار شوک وارده را به وی منتقل نمایند و از این طریق کمی سبک شده و یا تخلیه روانی گردد.

مرحله سوم : مرحله چانه زنی است. والدی که خشم و عصبانیت اش تاثیری در اصل واقعیت موجود نداشته و در این مرحله تلاش می کند در مورد اتفاق پیش آمده به چانه زنی بپردازد، این مساله برطرف می شود وگرنه ؟!!

حتما راه درمانی وجود دارد، مگر می شود پزشکی راه حلی برای این مساله نداشته باشد؟ من فرزندم را به خارج خواهم برد و آنجا مداوا خواهد شد، فرزند فلانی هم دیر راه افتاد، پدربزرگش می گوید عموی فرزندم هم تاخیر داشته و ….

 مرحله چهارم : مرحله (افسردگی) است. این افسردگی به معنی نشان دادن غم و ناراحتی است. افراد در اوایل ممکن است بیشتر زمان خود را صرف خوابیدن کرده و هیچ اقدامی در جهت حل مساله و پیگیری راه حل ها انجام ندهد.

متاسفانه بعضی از افراد از این مرحله عبور نکرده و در آن باقی می مانند. در نتیجه والد مذکور پیگیری های پزشکی و توانبخشی لازم را انجام نداده و نوعی بی اهمیتی و دلزدگی نسبت به تغییر در وضع موجود را تجربه می کند.

مرحله آخر : فرد پذیرش را به دست خواهد آورد و بدین معنی است که والد مذکور مشکل و واقعیت را به تمام و کمال و با جزییات ان پذیرفته و سعی در تطابق خود و زندگی اش با این اتفاق جدید خواهد نمود. بدین معنا که در عین تلاش برای تغییر شرایط موجود مطابق با امکانات پزشکی و توانبخشی و نیز استعداد فرزندش در قبول و انجام تغییرات، والد نقش های دیگر فردی، خانوادگی و اجتماعی خود را بازیابی کرده و بهترین شرایط زندگی برای خود، فرزند مبتلا و سایر اعضا خانواده و متعلقین اش فراهم می کند.

واقعیت خیالی

تا اینجا اصل بحث (پذیرش واقعیت) توضیح داده شد. ولیکن در همین محدوده هم نکات و آفاتی موجود است که اگر در نظر گرفته نشود ممکن است فرد در نهایت واقعیتی را در خیال و نظر خود پذیرفته باشد که با اصل واقعیت، بسیار فاصله داشته باشد. به عنوان مثال ممکن است والد در حین مشاوره ها و مطالعات خود به این نتیجه رسیده باشد که فرزند وی که مثلا به فلج مغزی مبتلا می باشد، پس از سالها تلاش منظم بالاخره راه افتاده و خواهد توانست گلیم خویش را به تنهایی از آب مواج گل الود رودخانه روزگار بیرون بکشد.

اما واقعیت چیز دیگریست و متخصصین توانبخشی بر اساس شواهد علمی و پژوهشی به این نتیجه رسیده اند که تنها 2 گروه از 5 گروه کودکان فلج مغزی امکان راه رفتن مستقل را خواهند داشت.

علاوه بر اینکه کسب اطلاعات درباره واقعیت ها بایستی حتما و حتما از منبع موثق و علمی بوده باشد، طی مراحل 5 گانه پذیرش واقعیت هم بسیار مهم می باشد.

اگر والد در مرحله چانه زنی یا افسردگی، خویشتن خویش را با توجیحاتی که گاه ریشه در اطلاعات غلط سایر والدین، اینترنت و یا حتی درمانگران نا آگاه و گهگاه درمانگران دلسوز دارد ارام نموده و به پذیرش رسیده است که گرچه ارامش نسبی برای وی فراهم نموده است اما متاسفانه به هیچ وجه با واقعیت موجود تطابقی نداشته و آینده ای خلاف توقع و انتظار والدین در انتظار آنها خواهد بود.

پس می توان اینگونه نتیجه گرفت که یک والد علاوه بر اینکه نیازمند طی مراحل پنج گانه پذیرش واقعیت می باشد. به درک صحیح واقعیتی که باید بپذیرد و کسب اطلاعات صحیح درباره چیستی و چرایی انها نیز نیاز خواهد داشت.


والد موفق

یک والد موفق و مدیر باید در اولین جلسه درمانی یا توانبخشی فرزند خود به درک کامل و جامعی از ارزیابی، تشخیص، پیش آگاهی و هدف درمانی درمانگر که بناست عهده دار برنامه درمانی فرزندایشان باشد برسد و این مستلزم مطالبه گری درست والد و نیز پاسخگو بودن و سواد علمی و تجربی درمانگری می باشد.

لذا والد هشیار و منطقی در عین پذیرش درست واقعیت بایستی در انتخاب درمانگر و پزشک متبحر و اخلاق مدار دقت نمود تا خدای نکرده در دام وعده ها و رویاهای جذاب نمایش داده شده در کلام افراد سودجو و نیز در فضای مجازی و غیرمجازی آنها گرفتار نگردد.

تجربه راه افتادن یک کودک فلج مغزی پس از 6 ماه توانبخشی از سوی برخی درمانگر نماها و نیز افراد غیر متخصص سودجو برای برخی والدین با تجربه  و با سابقه در توانبخشی شاید تازگی نداشته باشد. لیکن افرادی که به تازگی در این راه گام نهاده اند باید بسیار مراقب این سو استفاده ها باشند.

به قول فیلسوف یونانی 2 قشر در جامعه اگر برای نتیجه عمل خود تضمین دارند قطعا خلاف واقع گفته اند. یکی سیاستمداران و دیگری پزشکان

درباره اینکه اصل واقعیت چیست و چگونه می توان آنرا کشف نمود بحث بسیار است و مقدمه و موخره زیادی می طلبد که به امید خدا در مقاله ای دیگر به ان خواهیم پرداخت

کاردرمانی قدرت خاوری

کاردرمانی قدرت خاوری با بهره گیری از کادری مجرب، متعهد و علمی و استفاده از تجهیزات به روز توانبخشی در راستای هدف خدمت به جامعه توانخواهان ایران، آماده ارائه خدمات نوین توانبخشی و باز توانبخشی در حیطه های مختلف جهت بهبود و تعالی سطح عملکردی و استقلال کودکان مبتلا به ضایعات سیستم عصبی مرکزی است. کاردرمانی قدرت خاوری با رویکردی "مراجع محور" پس از ارزیابی و معاینات اولیه اهداف کوتاه مدت و بلند مدت درمانی مراجع را به صورت واضح و مشخص به ایشان ارائه نموده و پس از اطمینان از آگاهی کامل مراجع به روند و مسیر درمان، خدمات توانبخشی را ارائه می نماید.
برچسب ها:
مقالات مرتبط
تمسخر کودک اوتیسم در مدرسه

تمسخر کودک اوتیسم در مدرسه

برقراری ارتباط اجتماعی یکی از نیازهای کودک است که در سنین مدرسه به اوج خود می‌رسد. اکثر کودکان...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *