کاردرمانی قدرت خاوری » فلج مغزی » مشکلات شناختی در کودکان فلج مغزی و 5 راهکار برای والدین
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

مشکلات شناختی در کودکان فلج مغزی و 5 راهکار برای والدین

کودکان مبتلا به فلج مغزی کدام مشکلات شناختی را دارند؟ اختلال شناختی یکی از مشکلات همراه فلج مغزی است که برخی کودکان سی پی آن را تجربه می‌کنند. مشکلات شناختی در کودکان فلج مغزی می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر عملکردهای کودک به مقادیر مختلف اثر بگذارد. برای درمان آن می‌توان به متخصصان گفتاردرمانی و کاردرمانی مراجعه کرد. همکاران ما در کلینیک با روش‌های متنوع به درمان این اختلال می‌پردازند.

اگر متوجه شده‌اید که فرزندتان مشکلات شناختی دارد، نگرانی شما قابل درک است. اما روش‌های درمانی موجود به بهبود این اختلال کمک می‌کند و باعث بالا رفتن کیفیت زندگی فرزندتان خواهد شد.

شناخت چیست

شناخت چیست؟

به شما گفته‌اند کودکتان مبتلا به اختلال شناختی است و باید در این حیطه تمریناتی انجام دهد؛ حالا سوالی در ذهنتان شکل می‌گیرد که این واژه‌ی کلی و مبهم «شناخت» چیست؟

شناخت یا «Cognition» به عنوان توانایی یادگیری، استدلال و کسب دانش از طریق تجربیات، افکار و حواس تعریف می شود که از بدو تولد شروع شده و باعث درک و ایجاد ارتباط بین معانی جهان پیرامون می‌شود.

اختلال شناختی در کودکان فلج مغزی باید به سرعت شناسایی شود تا بتوان مداخلات درمانی را تا حد امکان در سنین پایین و در مراحل اولیه رشد اجرا کرد.

نشانه های اختلال شناختی در کودکان فلج مغزی چیست؟

در زیر برخی علائم مشکلات شناختی در کودکان فلج مغزی را ذکر کرده‌ایم، دانستن آن‌ها برایتان مفید خواهد بود، اما اگر مطمئن نیستید که فرزندتان اختلال شناختی دارد یا نه، با توجه به اهمیت مداخلات زودهنگام در این حیطه، بهتر است نگرانی خود را در زودترین زمان ممکن با گفتاردرمانگر و کاردرمانگر کودک خود مطرح کنید تا یک ارزیابی جامع شناختی برای کودکتان انجام شود و سپس درصورت نیاز مداخلات شناختی صورت بگیرد.

برخی از شایع‌ترین علائم اختلال شناختی در کودکان فلج مغزی

  • تاخیر در زبان آموزی (مراجعه به گفتاردرمانی)
  • مشکل در صحبت کردن و پاسخ دادن به دیگران (مراجعه به گفتاردرمانی)
  • مشکل در تمرکز کردن روی تکالیف و بازه توجه کوتاه (مراجعه به کاردرمانی – گفتاردرمانی)
  • مشکل در خواندن (مراجعه به گفتاردرمانی)
  • مشکل در شمارش (مراجعه به گفتاردرمانی – کاردرمانی)
  • مسائل مربوط به تحریک حسی (مراجعه به کاردرمانی)
  • عدم تعادل عاطفی، از جمله عصبانیت غیر طبیعی، اضطراب و افسردگی (مراجعه به روانشناس)
اختلال شناختی در فلج مغزی

مشکلات رفتاری کودک فلج مغزی

مشکلات رفتاری کودکان فلج مغزی

اضطراب، خشم، طغیان‌های عاطفی و سایر مسائل رفتاری ممکن است به دلیل اختلال شناختی ایجاد شوند. یکی از رایج ترین دلایل این امر این است که کودکان مبتلا به مشکلات شناختی در یادگیری مشکل دارند و در محیط‌های مختلف از همسالان خود عقب می مانند.

مشکلات شناختی در کودکان فلج مغزی ممکن است در کلاس و خانه به علت ناکامی در انجام فعالیت‌های مختلف باعث ایجاد احساس ناراحتی و حملات خشم در آن‌ها شود.

ارتباط

مشکلات شناختی کودکان فلج مغزی ممکن است باعث ایجاد مشکل در صحبت کردن و بیان احساسات شود.

  • در کلاس درس: کودک ممکن است درس ها را بفهمد اما نتواند پاسخ‌ها را به درستی بیان کند.
  • در خانه: کودک ممکن است وقتی گرسنه یا تشنه است، نتواند بگوید چه چیزی او را آزار می‌دهد یا احساس خود را بیان کند.

اختلال شناختی می تواند منجر به تاخیر در رشد زبان و تاخیر در رشد عاطفی شود.

دامنه توجه کوتاه

اختلال کمبود توجه (ADD)، اختلال بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD) ، اوتیسم (ASD) و ​​سایر اختلالات روانپزشکی ممکن است باعث اختلال عملکرد شناختی شده و منجر به یک بازه توجه کوتاه و دشواری در انجام کار شوند.

برخی از کودکان فقط بر روی چیزهایی تمرکز می‌کنند که مورد علاقه آنهاست، در حالی که برخی دیگر ممکن است فقط برای چند دقیقه روی یک فعالیت تمرکز کنند و سپس به سرعت خسته شوند.

دامنه توجه کوتاه

مشکلات حسی

اختلال شناختی همچنین ممکن است منجر به مشکلات حسی از جمله ناتوانی در درک سیگنال‌های محیط شود که این امر می‌تواند سازگاری و احساس راحتی در محیط‌های مختلف را برای کودک دشوار کند.

متخصصین توانبخشی چه کسانی هستند؟

اگرچه هیچ درمان قطعی برای اختلالات شناختی وجود ندارد، اما چندین روش درمانی برای مشکلات شناختی در کودکان فلج مغزی و هر کودکی که تاخیر شناختی را تجربه می‌کند وجود دارد که می‌تواند مفید باشد.

بسته به شدت مسائل شناختی که کودک تجربه می‌کند معمولاً تیمی از متخصصان برای درمان مشکلات شناختی او با همکاری با هم فعالیت می‌کنند که شامل متخصصین زیر است:

  • پزشک متخصص مغز و اعصاب
  • گفتاردرمانگر
  • کاردرمانگر
  • روانپزشک یا روانشناس
  • رفتاردرمانگر
  • معلمان آموزش استثنایی

هر متخصصی بر اساس نتایج و ارزیابی‌های آزمون شناختی، برنامه‌ای فردی برای کودک طراحی می کند.

به عنوان مثال، رفتار درمانگر با کودکی کار می کند که مسائل شناختی او باعث مشکلات رفتاری مانند طغیان خشم شده است. درمانگر کودک را راهنمایی می کند تا با واکنش ها و احساسات مناسب تری به محرک پاسخ دهد.

کاردرمانگر می‌تواند به کودکان در یادگیری کارآمدترین روش برای انجام کارهای روزانه، مانند استفاده از مداد و مداد رنگی، بستن بند کفش، مسواک زدن و غیره کمک کند.

گفتاردرمانگر می‌تواند به کودکان در برقراری ارتباط کلامی یا غیرکلامی کمک کند و در صورت نیاز به کمک در انجام کارها یا یادگیری مسائل مختلف، با بیان موثر هدف خود، کار را آسان تر کند.

5 روش برای والدین تا به کودک خود کمک کنند

به خاطر داشته باشید که کودکان مبتلا به فلج مغزی، همانطور که قبلا ذکر شد، اغلب زمانی که سعی در بیان منظور خود دارند یا در یادگیری با مشکل مواجه می شوند، ناامیدی و عصبانیت را تجربه می‌کنند. همچنین زمانی که سعی می‌کنند منظور دیگران را بفهمند نیز فشار و احساسات منفی را مجدداً احساس می‌کنند.

برای کمک به کودک خود اول از همه همکاری نزدیک با تیم توانبخشی فرزندتان بسیار مهم است؛ اما در ادامه نکاتی را ذکر کرده‌ایم تا در خانه از آن‌ها استفاده کنید.

  1. زمانی که فرزندتان چیز جدیدی یاد می گیرد یا به چیزی دست می یابد، همیشه از تقویت مثبت استفاده کنید و او را تشویق کنید.
  2. هرگز فرزندتان را منزوی نکنید یا او را به خاطر اینکه به اندازه کافی سریع یاد نمی‌گیرد سرزنش نکنید و او را به «تلاش نکردن» متهم نکنید.
  3. زبان بدن و نشانه های رفتاری کودک خود را بشناسید تا زمانی که یک بحران در راه است آماده باشید.
  4. به دنبال فرصت هایی برای اجتماعی شدن برای فرزندتان باشید، اما مطمئن شوید که در محیط حمایت می‌شود و محیط امن و حمایتگر است.
  5. به کودک خود اجازه دهید تا ناراحتی و عصبانیت خود را تخلیه کند.
تشویق کودک فلج مغزی

طول عمر و پیش آگهی

اگرچه بین طول عمر و اختلال شناختی ارتباط وجود دارد، اما دلیل آن هنوز مشخص نیست. برخی از دانشمندان حدس می زنند که استرس ممکن است در این رابطه نقش داشته باشد.

این مساله بدان معنا نیست که فرزند شما عمر کوتاهی خواهد داشت. تعداد زیادی از افراد مبتلا به فلج مغزی و اختلالات شناختی زندگی کامل و طولانی دارند. با این حال، از آنجایی که اختلال عملکرد شناختی یک عامل خطر برای کوتاه شدن طول عمر است، باید قرار ملاقات های پزشکی فرزندتان را حفظ کنید و مطمئن شوید که او بهترین درمان پزشکی ممکن را دریافت می کند.

در این رابطه مطلب زیر برایتان مفید خواهد بود:

امید به زندگی و طول عمر کودکان فلج مغزی

منابع:

Cognitive function deficits in cerebral palsy

Cerebralpalsyguidance.com

نویسنده:

محدثه کوزه گر خاکی – آسیب شناس گفتار زبان و بلع

کاردرمانی قدرت خاوری

کاردرمانی قدرت خاوری با بهره گیری از کادری مجرب، متعهد و علمی و استفاده از تجهیزات به روز توانبخشی در راستای هدف خدمت به جامعه توانخواهان ایران، آماده ارائه خدمات نوین توانبخشی و باز توانبخشی در حیطه های مختلف جهت بهبود و تعالی سطح عملکردی و استقلال کودکان مبتلا به ضایعات سیستم عصبی مرکزی است. کاردرمانی قدرت خاوری با رویکردی "مراجع محور" پس از ارزیابی و معاینات اولیه اهداف کوتاه مدت و بلند مدت درمانی مراجع را به صورت واضح و مشخص به ایشان ارائه نموده و پس از اطمینان از آگاهی کامل مراجع به روند و مسیر درمان، خدمات توانبخشی را ارائه می نماید.
برچسب ها:
مقالات مرتبط
کاردرمانی آنلاین

کاردرمانی آنلاین

از تغییرات مهم و چالش برانگیز دوران کرونا تبدیل شدن حرفه‌های حضوری به حرفه‌های آنلاین است. اما...

کاردرمانی حافظه و کاربرد آن

کاردرمانی حافظه و کاربرد آن

قبل از آن که از کاردرمانی حافظه صحبت کنیم، فرض کنید در دنیایی زندگی می‌کنیم که هر مکان، رویداد،...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *