کاردرمانی قدرت خاوری » گفتاردرمانی کلینیک حامی » برای چه مشکلاتی می توان به مراکز گفتاردرمانی مراجعه کرد؟
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

برای چه مشکلاتی می توان به مراکز گفتاردرمانی مراجعه کرد؟

با ویژگی‌های بهترین مرکز گفتاردرمانی تهران آشنا شوید. یکی از شاخه های توانبخشی گفتار درمانی است که به رفع اختلالات گفتاری و بلع در کودکان و بزرگسالان می پردازد. این اختلالات می تواند به صورت مادرزادی بروز کنند و یا در اثر عوامل خارجی روی دهند. به هر حال برای درمان چنین مشکلاتی لازم است که به یک مرکز گفتاردرمانی خوب مراجعه شود تا متخصصین گفتار درمانگر بتوانند ریشه مشکل مربوطه را بیابند و روند درمان را آغاز نمایند.

مراکز گفتار درمانی، چه مراکزی هستند؟

ممکن است برخی افراد با مراکز گفتاردرمانی آشنا نباشند. در حقیقت گفتار درمانی شاخه ای از علم توانبخشی محسوب می شود که مربوط به مشکلات گفتاری افراد است. در مراکز گفتاردرمانی، عده ای از افراد متخصص که در رشته گفتار درمانی تحصیل کرده اند مشغول به فعالیت هستند. افراد به این مراکز مراجعه می کنند و بهترین روش های درمان برای آن ها تعیین و آغاز می گردد.

گفتار درمانگر کیست؟

آسیب شناسان گفتار و زبان در زمینه پیشگیری، ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات گفتاری، زبانی، ارتباط اجتماعی، شناختی – ارتباطی و بلع در کودکان و بزرگسالان فعالیت می کنند.

اختلالات گفتاری: هنگامی رخ می دهد که فرد در تولید صحیح یا روان گفتار (به عنوان مثال، لکنت زبان نوعی ناروانی است)، در صدا یا تشدید صدا مشکل دارد.

اختلالات زبانی: هنگامی رخ می دهد که فرد در درک گفتار دیگران (زبان درکی) یا به اشتراک گذاشتن افکار، عقاید و احساسات (زبان بیانی) دچار مشکل شود. اختلالات زبانی ممکن است به صورت گفتاری یا نوشتاری باشد و شامل فرم (واج شناسی، مورفولوژی، نحو)، محتوا (معناشناسی) و یا استفاده (کاربردی) از زبان به روش های کاربردی و مناسب اجتماعی باشد.

اختلالات ارتباطات اجتماعی: زمانی بروز می کند که فرد در استفاده اجتماعی از ارتباطات کلامی و غیرکلامی مشکل داشته باشد. این اختلالات شامل مشکلات زیر می شود:

  • برقراری ارتباط برای اهداف اجتماعی (به عنوان مثال سلام و احوالپرسی، اظهار نظر، سوال پرسیدن)
  • صحبت کردن به روش های مختلف متناسب با شنونده و تنظیم آن
  • پیروی از قوانین مکالمه و قصه گویی.

همه افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم دارای مشکلات ارتباطی اجتماعی هستند. اختلالات ارتباطی اجتماعی همچنین در افراد دیگر مبتلا به آسیب مغزی آسیب دیده است. برای بهبود مهارت‌های اجتماعی و درمان این اختلال، جلسات انفرادی گفتاردرمانی و گروه درمانی لازم است. در کلینیک حامی جلسات گروه درمانی و بازی درمانی کودکان برگزار می‌شود.

اختلالات شناختی – ارتباطی: شامل مشکلات سازماندهی افکار، توجه، به خاطر سپردن، برنامه ریزی و یا حل مسئله است. این اختلالات معمولاً در اثر سکته مغزی، آسیب دیدگی مغزی یا زوال عقل اتفاق می افتد، گرچه ممکن است مادرزادی باشد.

اختلالات بلع (دیسفاژی): مربوط به مشکلات تغذیه و بلع است که ممکن است به دنبال یک بیماری، جراحی، سکته مغزی یا آسیب، رخ دهد.

همچنین علاوه بر موارد فوق آسیب شناسان گفتار و زبان:

  • توانبخشی گفتاری را برای افرادی که ناشنوا یا کم شنوا هستند، فراهم می کنند؛
  • سیستم های ارتباطی تقویت کننده و جایگزین (AAC) را برای افرادی که دارای اختلالات شدید در زبان درکی یا زبان بیانی هستند، مانند اختلال طیف اوتیسم یا اختلالات عصبی پیشرونده، فراهم می کنند؛
  • با افرادی کار می کنند که اختلال در گفتار، زبان یا بلع ندارند اما می خواهند یاد بگیرند که چگونه ارتباط موثرتری برقرار کنند. (به عنوان مثال کار بر روی اصلاح لهجه یا سایر اشکال تقویت ارتباط).

بیشتر بخوانید: اختلال یادگیری

یک کلینیک گفتاردرمانی خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

با توجه به اثربخشی مهمی که یک مرکز گفتار درمانی برای افراد دارد، لازم است که حین انتخاب بهترین کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی برخی مولفه ها را در نظر داشته باشید تا بتوانید انتخاب مطلوبی داشته باشید.

در بهترین مرکز گفتاردرمانی تهران، گفتاردرمانگرهای آن باید بسته به مشکلات مختلف مراجعین، با پزشک متخصص در همان زمینه مشورت نمایند. معمولا گفتار درمانگرها بیشترین ارتباط را با متخصصین مغز و اعصاب، پرستاران، متخصصین گوش و حلق و بینی، متخصصین اطفال، فیزیوتراپیست ها و معلمان مدرسه دارند.

معرفی کلینیک توانبخشی حامی و بخش های مختلف آن

از دیگر اقداماتی که در بهترین مرکز گفتاردرمانی تهران، انجام می شود، می توان موارد زیر را نام برد.

  • معاینه حضوری مراجعین با انجام تست های مختلف برای تشخیص مشکلاتشان
  • تعیین جلسات درمانی
  • داشتن برنامه ای مدون برای طول درمان
  • انتخاب روش درمان متناسب با شرایط هر فرد
  • آموزش توصیه ها و نکاتی که لازم است برای درمان و پیشگیری از مشکلات جدی تر به آن ها توجه شود، به اطرافیان نزدیک مراجعین
  • تعیین الگویی که به صورت حرفه ای و صحیح از توانایی گفتار و زبان خود استفاده می کند، برای مراجعین
  • حمایت به جا از مراجعه کنندگان و پشتیبانی از آن ها
  • برقراری ارتباط با اطرافیان و نزدیکان شخص، مانند خانواده و والدین
  • حفظ و نگهداری از پرونده هایی مراجعه کنندگان مختلف مرکز

در چه صورت باید به بهترین مرکز گفتاردرمانی تهران مراجعه نمود؟

در نگاه اول ممکن است اینطور برداشت شود که تنها افرادی که دچار مشکلاتی در نحوه صحبت کردن خود هستند، نیاز به گفتاردرمانی دارند اما در اصل اینطور نیست و اختلالات مختلفی وجود دارد که برای درمان آن ها می توان به مراکز توانبخشی و گفتار درمانی مراجعه نمود.

برخی از این مشکلات را در ادامه باهم بررسی می کنیم.

لکنت زبان

یکی از شایع ترین مشکلاتی که برای درمان آن ها به مراکز گفتاردرمانی مراجعه می شود، لکنت زبان است. لکنت به حالتی گفته می شود که زبان حین حرف زدن دچار مکث، قفل شدگی، تکرار کلمات و حروف و کشیده گویی می شود.

این افراد برای بهبودی باید بیاموزند که چگونه نحوه تنفس کردن خود را با گفتارشان هماهنگ کنند. به این منظور از تکنیک های خاصی برای صحبت کردن به صورت روان برای آن ها استفاده می شود که بسته به شرایط هر فرد، این روش ها می تواند متفاوت باشد.

رشد گفتار و زبان با تاخیر

معمولا برای کودکان یک بازه سنی مطرح است که در آن شروع به سخن گفتن می کنند و به مرور گفتار آن ها شکل می گیرد. حال فرض کنید که کودکی در این بازه زمانی نتواند از لحاظ گفتار و زبان به خوبی رشد کند و یا دیر شروع به حرف زدن نماید. در چنین شرایطی می توان گفت درک کودکان از محیط اطراف خود در حد مطلوبی قرار دارد اما از نظر آسیب دیدگی گفتار، می توانند در سطح های مختلفی قرار گیرند.

اختلال در تولید صدا

گروهی از مراجعین مراکز گفتاردرمانی را افرادی تشکیل می دهند که قادر نیستند الفاظ و صداها را به درستی تلفظ کنند. اما چرا؟ اصلی ترین علت آن ناهماهنگی عضله زبان است اما علل دیگر آن به شرح زیر است:

  • کم شنوایی
  • ضعیف بودن حس های دهانی
  • عدم وجود برنامه ریزی مناسب برای حرکت و گفتار از سمت مغز

از آن جا که افراد مبتلا به این مشکل، اغلب یک یا چند صدا را حذف می کنند، صدای اضافه تولید می کنند و یا ممکن است تلفظ اشتباه نیز داشته باشند، گفتار آن ها به صورت نامفهوم خواهد بود.

آفازی (زبان پریشی)

یکی از مشکلاتی که ممکن است در ناحیه زبانی مغز روی دهد، آسیب دیدگی آن در دوران جنینی، حین تولد و یا قبل از یادگیری زبان است که موجب بروز آفازی در کودکان می گردد. این مشکل برای کودکان موجب بروز مشکلات مختلفی در زبان، گفتار، یادگیری و رفتار آن ها می شود که برای درمان نیاز به آسیب شناسی از سوی یک گفتار درمانگر حرفه ای دارد.

مبتلایان به فلج مغزی

کودکان مبتلا به فلج مغزی دارای ضایعاتی در مغز خود هستند که موجب بروز مشکلات زیر می شود:

  • اختلال حسی دهان
  • داشتن مشکل برای جویدن، خوردن و تغذیه مستقل
  • ناتوانی در کنترل رفلکس های دهانی
  • اختلالات درکی و بیانی

مشکل در خواندن و نوشتن

این مشکل اغلب برای کودکانی روی می دهد که اولین سال های تحصیلی خود را در حال سپری کردن هستند. مشکلاتی که برای این کودکان بروز می کند عبارتند از:

  • عدم توانایی برای شناخت حروف و کلمات
  • عدم تلفظ صحیح حروف
  • هجی کردن اشتباه کلمات
  • املای اشتباه
  • اختلال در یادگیری ریاضی و دروس درکی

این اشتباهات و اختلال ها در خواندن و نوشتن می تواند به مرور گفتار کودک را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به بروز مشکلات جدی تری شود. از همین رو لازم است که به موقع شناسایی و درمان گردد.

شکاف کام و لب

بسیاری از کودکان را دیده ایم که دارای شکاف کام و لب هستند. گفتار درمانی برای کودکان دارای شکاف کام و لب اهمیت ویژه ای دارد زیرا لازم است که اندام های گفتاری آن ها به خوبی تقویت شود و تحت آموزش های لازم برای تولید صحیح اصوات قرار گیرند.

اختلالات صوت

این اختلالات مربوط به کیفیت، آهنگ و بلندی صدا است که به شکل های زیر بروز می کند:

  • زیر و بم بودن بیش از اندازه صدا
  • صدای تو دماغی
  • گرفتگی صدا

کم شنوایی

آن دسته از کودکانی که دچار مشکلات شنوایی هستند، از لحاظ گفتار و زبان نیز به مشکلات مختلفی از لحاظ تلفظ و قواعد دچار می شوند. این کودکان به دلیل محدودیت در شنیدن صداهای مختلف، ممکن است در تشخیص و تقلید صحیح صداها با مشکل مواجه شوند. همچنین، درک مفاهیم پیچیده زبانی و ساختار جمله برای آن‌ها دشوارتر است. گفتاردرمانی برای کودکان کم شنوا نقش بسیار مهمی در بهبود این مشکلات ایفا می‌کند. گفتاردرمانگران با استفاده از روش‌های تخصصی و تمرین‌های هدفمند، به کودکان کمک می‌کنند تا مهارت‌های شنیداری خود را تقویت کنند، تلفظ کلمات را بهبود بخشند و درک زبان را افزایش دهند.

سایر مشکلاتی که برای درمان آن ها می توانید به مراکز گفتار درمانی مراجعه کنید

به طور کلی مشکلات متعددی وجود دارد که می توان برای درمان آن ها نزد یک گفتاردرمانگر مراجعه نمود. برخی از آن ها را در قسمت های قبل بیان کردیم و برخی دیگر نیز به شرح زیر هستند:

کاردرمانی قدرت خاوری

کاردرمانی قدرت خاوری با بهره گیری از کادری مجرب، متعهد و علمی و استفاده از تجهیزات به روز توانبخشی در راستای هدف خدمت به جامعه توانخواهان ایران، آماده ارائه خدمات نوین توانبخشی و باز توانبخشی در حیطه های مختلف جهت بهبود و تعالی سطح عملکردی و استقلال کودکان مبتلا به ضایعات سیستم عصبی مرکزی است. کاردرمانی قدرت خاوری با رویکردی "مراجع محور" پس از ارزیابی و معاینات اولیه اهداف کوتاه مدت و بلند مدت درمانی مراجع را به صورت واضح و مشخص به ایشان ارائه نموده و پس از اطمینان از آگاهی کامل مراجع به روند و مسیر درمان، خدمات توانبخشی را ارائه می نماید.
برچسب ها:
مقالات مرتبط
فرم SR و روش نمره دهی شدت لکنت

فرم SR و روش نمره دهی شدت لکنت

در دنیای پیچیده و چند وجهی لکنت، به ابزاری نیاز داریم تا لکنت را کمّی کنیم و به شدت وقوع آن عددی...

برنامه درمانی لیدکامب

برنامه درمانی لیدکامب

برای درمان لکنت روش‌های درمانی بسیار زیادی وجود دارد، اما یکی از آن‌ها که طبق شواهد علمی و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *